Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е предприела от вчера допълнителни мерки за контрол, информира БТА.

Целта е да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци да злоупотребят с доверието на потребителите.

Това се прави заради настъпващия празничен период и повишеното търсене на храни и напитки, каза на пресконференция изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов.

С тези извънредни мерки БАБХ цели да създаде у хората сигурност за тяхното здраве и за спокойното посрещане на празниците, за които мнозина са пестили пари с цената на лишения през цялата година.

"Българският потребител, всеки един от нас, следва да има гаранции за безопасността, както и за съответствие по отношение на качеството и състава на храните, изписан на етикетите", отбеляза Моллов.

Любомир Кулински, директор на дирекцията "Контрол на храните", предупреди да се купува риба само от регламентирани пазари. Той каза, че големите доставчици и магазини са проверени, а нерегламентираната риба - унищожена.

От БАБХ припомниха "горещия" телефон на службата - 0700 122 99, на който ще се приемат сигнали денонощно с цел да се гарантира постоянна връзка с потребителите.