Около 21.40 ч. при прикачването на дизелов локомотив към международния бърз влак 493, който пътува по маршрут София – Истанбул, дизеловият локомотив се удря в първия вагон на влака с около 15-20 км/час, съобщиха от БДЖ.

При удара на локомотива във вагона по-тежко е пострадала 65-годишна българка, която е настанена в болница "Св. Георги". Жената е от Димитровград и е получила гръдно-коремна травма. Състоянието й е стабилно и няма опасност за живота й, уточниха от лечебното заведение.

От болницата съобщиха, че леко са пострадали осем чужденци - по един гражданин на Испания, Португалия и Германия и петима румънци, сред които дете на 5 години. След направените рутинни изследвания и прегледи те са освободени за домашно лечение.

Късно снощи БДЖ съобщи, че са пострадали, освен българката, шестима румънци.

Във влака е пътувала група от 60 чуждестранни туристи, за които е осигурен транспорт с автобуси до Капъкуле. 

Причините за инцидента се разследват.

Ръководителят на безопасността в БДЖ Кирил Костадинов каза в ефира на bTV, че в подобни случаи има две хипотези - технически проблем в самия локомотив или грешка на машиниста.

"Не може да се каже вина и виновност”, подчерта той, като допълни, че предстои да се направи преглед на локомотива.

По думите на Костадинов и машината, и състава са били проверени преди скачването.

Районната прокуратура в Пловдив наблюдава досъдебното производство за произшествието с международния влак. То се води срещу неизвестен извършител, а престъплението е нарушаване на правилата при управление на подвижен железопътен състав с причиняване по непредпазливост на телесна повреда на едно или повече лица.

От пресцентъра на БДЖ съобщиха, че пострадалите пътници от влака могат да получат своето застрахователно обезщетение, като представят във всеки един от клоновете на ЗАД "Виктория" следните документи: медицинско удостоверение от съответното болнично заведение, в което са били настанени; превозен документ за пътуване /железопътен билет или железопътна карта/; издаден акт за транспортна злополука при условията на застрахователния договор. Този документ се попълва от съответните длъжностни лица в "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД, уточняват от компанията.

Подробна информация за попълването на акта за транспортна злополука, може да бъде получена на телефон: 0889 221 249 - отдел "Безопасни условия на труд" - "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД. Координатите за връзка със ЗАД "Виктория" са следните: тел. 0700 19 577; факс (02) 981 12 47.