Подадохме предложение към Европейската комисия за получаване на техническа помощ, за да бъде България първата страна, в която да се пилотира най-новият инструмент на Европейския съюз (ЕС) за развитие на демографията. Това обяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в предаването "Още от деня" по БНТ след днешната среща за демографската политика, която свика премиерът Николай Денков.

Още снимки от срещата ВИЖТЕ ТУК >>> 

"Надявам се през януари да обявя, че проектът е одобрен", посочи тя и допълни, че амбицията на страната ни е с техническата помощ от Комисията проектът да се пилотира в няколко области на страната, в конкретни общини с подход, адаптиран спрямо местните общности.

Социалният министър изтъкна, че след днешната среща при министър-председателя е станало ясно, че за него демографската политика е "абсолютен приоритет". Шалапатова заяви, че вече не говорим как да се преборим с демографската криза, а за това как да постигнем нова национална цел - просперираща и благоденстваща България.

Министърът поясни, че на срещата е отправено предложение за повишаването на ефективността на системата за социално подпомагане, така че всяка социална помощ да бъде таргетирана. "Точно това е и един от основните приоритети на моя екип", подчерта Иванка Шалапатова.

На срещата е поставен и акцент върху нова жилищна политика на страната, каза още социалният министър и обясни, че според изследвания именно липсата на достъп до жилище е фактор едно семейство да изостави детето си и да се разпадне. Шалапатова обяви, че по темата за жилищната политика в началото на януари регионалното и социалното министерство ще имат работна среща.

Снимка: БТА

По-рано от пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че след срещата за демографската политика на страната премиерът акад. Николай Денков е поел ангажимент през следващите месеци правителството да разработи план за справяне с демографската криза, в който да бъдат заложени конкретни идеи, необходимият бюджет и сроковете за тяхната реализация. 

"Стъпвайки на това, което през последните години успяхме да направим, за да подобрим качеството на живот, ще видим какво ни липсва и какво още трябва да надградим", заяви министър-председателят.

Сред елементите, които помагат за подобряването на качеството на живот в България, са увеличаването на доходите, отпускането на целеви средства, свързани с репродуктивното и с общественото здраве, безплатните учебници и други, посочи акад. Денков.

Писателят Георги Бърдаров

Снимка: БТА

От правителствения пресцентър напомнят, че от следващата година минималната работна заплата в страната става 933 лв. С бюджета за догодина финансирането за инвитро процедури ще бъде увеличено с 20%, дават се и допълнително 15 млн. лв. за скрининг за репродуктивно здраве. Увеличение с 50% има и на размерите на еднократните помощи при бременност и раждане.

За разрешаването на демографския проблем работи и миналото редовно правителство. С бюджета за 2022 г. бяха увеличени сумите, които се дават като данъчни облекчения за отглеждане на дете. Тогава станаха безплатни и детските градини, което позволи включването на много деца в учебния процес достатъчно рано и помогна на родителите. Правителството продължава и политика за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на нови детски градини и училища, посочват още от МС. 

В дискусията днес взеха участие представители на кабинета, Българската академия на науките, Икономическия и социален съвет, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Националния статистически институт, Националното сдружение на общините в Република България, неправителствени организации и експерти в областта.

Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов

Снимка: БТА

Те се обединиха около идеята, че при начертаването на мерките трябва да има целеви подход. Те трябва да бъдат насочени към определени социални групи, да се вземат предвид доходите на хората и регионът, в който се намират. Трябва да има и различен подход към българите зад граница, които искаме да привлечем обратно в страната ни.

Участниците в дискусията обърнаха внимание и на необходимостта от създаването на по-положителен образ на България, като се поставя акцент върху положителните събития в страната ни, които често остават незабелязани в медийния поток.

Продуцентът Андрей Арнаудов

Снимка: БТА