"Демографската криза, трябва да бъде кауза и това да се отрази в предстоящия бюджет, както и в националната здравна стратегия за 2030 година." Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с евродепутата Сергей Станишев, съобщават от пресцентъра на партията.

По думите на Борисов справянето с нея трябва да е водеща национална кауза и политиката за преодоляването ѝ трябва да е обединяваща цел между политическите съмишленици.

На срещата присъстваха и председателят на парламента Росен Желязков, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, председателят на Комисията по здравеопазването Костадин Ангелов и председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева.

Росен Желязков също е на мнение, че темата за намаляващото население на България трябва да се превърне в национална, но уточни, че е необходимо да се търси системен подход за нейното разрешаване и преодоляване, се посочва в текста.

"Необходимо е спешното постигане на политически консенсус между партиите в Народното събрание и институциите на Република България за поставянето на демографията във фокуса на нашите национални усилия през следващите десетилетия. Промяната на демографската картина у нас следва да бъде новата ни национална цел", заяви от своя страна евродепутатът Сергей Станишев.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова увери, че ГЕРБ има готовност да се ангажира с национални програми, както и да се търсят начини за разширяване на пакетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), чрез които държавата подпомага засегнатите семейства.

Снимка: ГЕРБ

Костадин Ангелов и Деница Сачева предложиха да се организира съвместно заседание на здравната, социалната и образователната комисии в парламента, тъй като за решаването на демографската криза се изисква ангажирането на всички институции и търсенето на комплекси решения.

Снимка: ГЕРБ

Малко по-рано Сергей Станишев обсъжда темата за демографската криза в страната и с премиера акад. Николай Денков като продължение на конференцията "Готови за бъдещето? Демографската картина - цената на неравенствата", организирана в началото на 6 октомври от Делегацията на българските социалисти в ЕП.

Инициативата на евродепутата и екипа му ще продължи с разговори и с останалите парламентарно представени партии.