Демографията е темата на темите при сегашното положение в България, но не виждам да е във фокуса на политиците и медиите,  заяви евродепутатът Сергей Станишев в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

"В петък по инициатива на Делегацията на българските социалисти в ЕП се проведе дискусия "Демографската картина - цената на неравенствата", но във вечерните новини времето беше посветено на БТР-ите и двете слоници в зоопарка. Само цялостна промяна в отношението ни към тази тема ще предопредели оцеляването ни като нация. И затова демографията трябва да е нашата нова национална цел. Политически консенсус, специален вицепремиер и средства в бюджета са рецептата за справяне с проблема", посочи евродепутът.

Според него "все още нещата са обратими, но ако не направим нещо веднага, утре ще е твърде късно".

"Ето защо, ще потърся разговори с всички политически сили и институции, заедно с експертите и неправителствените организации, надявам се на мерки за профилактика на репродуктивното здраве още в Бюджет'2024", обяви Станишев.

Той посочи, че у нас възрастта, на която младите хора започват да имат репродуктивни проблеми пада на 25 години, а над 145 000 са двойките със затруднения при зачеването. И напомни, че България е единствената страна в света, която през последните 30 години е била в топ три на държавите с отрицателен естествен прираст, а в половината от тях - на челно място.

Попитан като премиер на коалиционно управление за настоящата сглобка, Станишев коментира, че "има доста разлики между двата модела".

"В  коалицията има правила, програма и прозрачност. При нас функционираше Съвет, който вземаше решения и ги огласяваше публично. Сега правителството уж е на ПП-ДБ, но все по-видна е ролята на ДПС като реален трети партньор. Не завиждам на избирателите на българската десница, които изнесоха протестите срещу Пеевски. Очевидно, когато ДПС е с тях няма проблем", каза Станишев.

В коментар за внесения вот на недоверие от "Възраждане", БСП и ИТН, евродепутатът каза, че "това е работата на опозицията в парламента.

"Всеки вот може да има две цели: да свали правителството или да промени трайно политиката му по дадена тема. Най-вероятно ще се случи второто. Жалко, че БСП не е в основната роля на опозиция на този кабинет и не носи основната инициатива", смята евродепутатът

"България да излезе от ролята си на молител за Шенген и да заяви по-категорично позицията си", препоръча Станишев и припомни, че по негова инициатива през 2018 г. ЕП прие резолюция, в която препоръча на Съвета на ЕС незабавното приемане на България и Румъния.

"Неприемливо е Нидерландия и Австрия да поставят нови условия заради вътрешни политически проблеми", бе категоричен той.

Станишев определи Ваня Григорова като силн номинация в местните избори.

"Не виждам нито една идея за управлението на града от другите двама кандидати. София е на различни скорости, а няма реален политически и идеен сблъсък. Тя е реалната алтернатива за София", завърши Станишев.