България е на първо място в Европейския съюз по разпространение на тютюнопушенето. 28% от населението у нас пуши всеки ден. Това сочат данните от доклад на Европейската комисия, съобщи "Фокус".

Общият брой на пушачите е със 7 пункта над средното ниво за ЕС.

"Сходни са данните и за разпространението на тютюнопушенето сред младите хора. На първо място сме сред момичетата на 15-годишна възраст и на второ място сред момчетата на 15 години, след Хърватия. Освен това данните сочат, че 30% от 15-годишните дами са редовни пушачи. Това наистина е обезпокоителен факт и налага колаборация между различните институции и работа за превенция на този рисков фактор", обясни Йорданка Илиева, експерт от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

По думите й е доказано, че тютюнопушенето причинява над 25 заболявания, категоризирани в шест основни групи.

"На първо място - инфаркт на миокарда; мозъчен инсулт и запушване на артериите, преди всичко на долните крайници и други сърдечно-съдови заболявания. На второ място бронхити и остри възпаления на долните дихателни пътища, следвани от астма; хронично обструктивна белодробна болест, тоест болест на пушача; рак на белите дробове и не на последно място други локализации на ракови заболявания примерно на хранопровода и панкреаса", уточни още експертът.

Тя припомни, че пасивното пушене също е изключително вредно и даден пример с това, че ако човек пуши 10 цигари в затворено помещение, този който е с него, но не запалва, приема дим сякаш е изпушил 6 цигари.