Изданието прави преглед на новините от първите страници на британските вестници през изминалата година за българските и румънските имигранти.

"Победителят” е вестник Daily Mail с общо 18 първи страници, следван от Daily Express със 17. Independent има 5 първи страници, The Times - 4, The Telegraph - 3. Guardian, Sun и Star имат по една първа страница по темата.

Разгледайте първите страници на вестниците >>

"Когато Биг Бен удари полунощ на 1 януари, хиляди, дори милиони румънци и българи се очакваше да се тълпят към Великобритания, за да ни вземат работата, помощите и парите", коментира иронично Anorak.

Вчера се оказа, че няма засилен интерес на българи към пътуване към Великобритания.

Румънският посланик в Лондон Йон Джинга пък коментира за британското издание "Хъфингтън пост", че Великобритания не е предпочитана дестинация за румънците. 

"Изглежда, сякаш част от британските медии и някои политици, които очакват след 1 януари във Великобритания да пристигнат милиони румънци, си измислят нова версия на пиесата "В очакване на Годо" на писателя Самюъл Бекет, един от създателите на "Театъра на абсурда", шегува се Джинга.

Защитници на отворените граници от левицата твърдят, че относително малкият приток на имигранти на 1 януари показва, че няма да има скок в имиграцията от Румъния и България.
Но да основат своето виждане за бъдещето на броя хора, които са прекарали новогодишната нощ в оправяне на куфари, за да тръгнат към Великобритания е абсурдно, пише днес "Дейли експрес", цитиран от БТА.

"Официалните данни показват, че имиграцията от тези две страни вече се е повишила през последните месеци, тъй като някои хора са заминали предварително заради отслабените мерки за контрол над пазара на труда.
Още веднъж самодоволната левица ще се окаже в грешка. А тези, които ще пострадат от последствията, са други, по-малко привилегировани хора",
добавя изданието.

В Германия темата с мигрантите предизвика първото спречкване в управляващата голяма коалиция.

Tрадиционно либералните холандци стават все по-крайнодесни по въпроса за имиграцията. Две трети споделят, че новопришълци от България и Румъния е възможно да злоупотребят със социалната им система и да се замесят в престъпления.

АНКЕТА: Планирате ли работа в чужбина през 2014?