Двата акта на Инспекцията по труда са за инцидента от 25 април, при който загинаха инженер и един монтьор, предаде БНР.

Проверката е установила, че в авариралата преса е имало барутна маса, което е създало сериозна и непосредствена опасност за живота на работниците, дори при ремонта и извеждането ѝ от експлоатация.

Затова инспекцията е наложила принудителна мярка за въвеждане на специален режим за безопасна работа при разписани конкретни организационни и технически мерки със срокове и отговорници, за да се избегнат други инциденти при ремонта на пресата.

По време на проверката работодателят не е представил на контролните органи документ, от който да е ясно, че работното оборудване в обекта е било почистено, както изискват инструкциите и правилата за безопасна работа, затова е издаден акт.

Заради липсата на информация в инструкцията по безопасност при извършването на операцията "Обезводняване на барутни маси“ за предвидими ненормални ситуации на работодателя е издаден друг административен акт.

Екип от следователи и прокурор продължават разследването на инцидента в мъглижкия Завод 4 на "Арсенал“ от 27 май т.г., завършил със смъртта на 52-годишен работник.

Взривът в завода на "Арсенал" АД в град Мъглиж е възникнал по време на пресоване на взривното вещество хексоген. Причините продължават да се разследват от екип от следователи и прокурор на Окръжна прокуратура - Стара Загора.

Извършената проверка е документална и с оглед на работното място на загиналия. На този етап не могат да се посочат причините, довели до злополуката с фатален край.

До момента е извършен оглед, разпитват се свидетели, назначени са съдебно-медицинска и технически експертизи, изискана е техническата документация за технологията и начина на производство, както и за безопасността на работа в цеха и проведените инструктажи за спазването на правилата.