Специализираната прокуратура приключи разследването срещу служители в "Автомобилна администрация"-Благоевград, обвинени за участие в група за подкупи, информираха от пресцентъра на прокуратурата.

Единадесет служители са обвинени за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи. Предстои внасяне на обвинителен акт в съда.

Групата е била задържана на 24 април 2018 г. при операция на ГДБОП. Установено било, че са искали и приемали подкупи от транспортни фирми в региона, за да не им бъдат съставяни наказателни постановления и налагани глоби до 5000 лв. за допуснати сериозни нарушения. Исканите подкупи са били най-често по 300 евро от фирма.

По искане на Специализираната прокуратура служителите са отстранени от длъжност след привличането им като обвиняеми. Към момента те са с наложени от Специализирания наказателен съд парични гаранции в различни размери.

Инспекторите налагали на фирмата, която проверявали, малка глоба, която е за констатирано дребно нарушение, а санкцията била обикновено за 100-200 лева. За да се напише тази малка глоба, инспекторите получавали пари на ръка.

От прокуратурата обявиха след ареста, че в крайна сметка "участниците" разпределяли помежду си до 1200 евро на ден.