С ГДБОП работим като добре смазана машина. Това заяви на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев по повод вчерашната акция в ДАИ-Благоевград. Десет човека са в ареста по обвинения в корупция.

Инспекторите са работили в екипи по двама души. На всеки месец се прегрупирали, обясни заместничката му Даниела Начева.

Транспортните фирми били предупреждавани за проверките и им било казвано какви документи да имат. Така от порядъка на хиляди левове са налагани дребни глоби. Инспекторите отчитали някаква дейност, а дружествата не плащали големи глоби. За целта плащали "такса" на инспекторите. И вместо 10 000, фирмите плащали 200 лева. Стигало се до там, че били подправяни товарителници, за да се наложат фиктивни минимални глоби.

Парите били слагани в пликове, всяка фирма плащала 300 евро. Сумите били давани с документите. А в края на деня парите били разпределяни. Голяма част от фирмите били на чужденци, а финансовата дейност се движела от счетоводители с пълномощно.

Всеки ден били прибирани между 1000 и 1200 евро.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов заяви, че разработката започнала по сигнали на хора, които плащали подкупи. Имали и оперативна информация. Инспекторите били следени от ноември миналата година.

Единият от задържаните бил съпруг на обвинител от спецпрокуратурата, която била в отпуск от вчера.

От свои сигурни източници Дир. бг научи, че задържаният е съпругът на прокурор Ирина Арменова-Янчева - Ангел Янчев.

Сред задържаните служители на ДАИ е и Росен Марков - брат на Иван Марков, който е главен секретар на на министерството на транспорта.

Арестуваните са: Ангел Янчев, Димитър Занков, Никола Панов, Евтим Гоцев, Бойко Ханджийски, Райко Динев, Красимир Иванов, Георги Глинджурски, Росен Марков, Петър Денишев и Димитър Туджаров.

Задържаните са до ниво заместник-началник на структурата в Благоевград. За началника нямало доказателства.

Не разбирам твърденията и виковете, че нищо не се прави срещу корупцията у нас, каза Гешев и припомни няколко акции в последните седмици.