Във Враца например от десетина години купуването на шофьорски изпити е станало нарицателно. В този град и в Монтана е станало възможно човек да си купи изпита, дори без да се явява и да се качва на автомобил, каза по БНР Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.   

Пред Нова телевизия той допълни, че Кюстендил и Габрово са други уязвими места. Иванов разказа, че при изпита с таблети се вижда как един и същи тест се решава от различни лица. Големият проблем е именно купуването на изпита по теория, каза той.

Вчера вечерта, при специализираната операция на ДАНС, ГДБОП и Специализираната прокуратура, бяха задържани шефът на бившата ДАИ Цветелин Цветанов и над 10 негови служители. Арести бяха извършени и в други градове, сред които Враца и Видин.

Разследването е за изнудване на превозвачески фирми, вземане на подкупи за издаване на лицензи, фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити и издаване на фалшиви книжки.

"Този арест беше очакван. От 10 години, общо взето, в тази администрация не се случва нищо ново. Един идва и затваря вратата, друг идва и я отваря. Когато бяха уволнени хора преди една година и половина за такива дейности, бяха разкрити големи схеми за търговия с шофьорски книжки, коментира по БНР Йонко Иванов

Тези хора бяха върнати на работа. От друга страна бяха направени нови промени в обществения правилник с цел кадърните хора да бъдат забити в ъгъла, в кьошето
, добави експертът.

Според Иванов обаче Цветелин Цветанов не е единственият виновен за всичко. По думите му има голямо лоби, което влияе върху директорите на „Автомобилна администрация” – "лоби от превозвачите, от определени други структури, които дават насоките, а тези насоки той трябва да ги изпълнява".

"Там има достатъчно други хора, цял екип, цяло ръководство. В случая за мен той е един изпълнител на някакви по-специфични задачи, които му се възлагат, а как се възлагат и кой ги възлага, не мога да кажа.

Ние искахме много отдавна тази длъжност да бъде изборна, а не човекът да бъде назначаван директно. Това място е възлово
", добави Иванов, като подчерта, че от години се извършват политически назначения.

Операцията продължава

Междувременно говорителят на Върховна касационна прокуратура Румяна Арнаудова каза пред телевизията, че след като цяла нощ полицаи и служители на ДАНС са извършвали обиски, операцията, която започна вчера, продължава в София, Видин, Враца, Ямбол и Габрово.

Тя уточни, че Цветелин Цветанов, както и още поне 12 лица, са задържани за 24 часа. По-късно главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че те вече са 16.

Разпитани са много свидетели, иззети са и документи. 
Следобед Специализираната прокуратура ще представи пълна информация.  

Кадиев: Цецка Цачева носи отговорност

Междувременно независимият депутат и лидер на новата партия "Нормална държава" Георги Кадиев излезе с официално изявление, в което се казва:

"При мен продължават да постъпват сигнали, писмено и устни, за корупция в регионални дирекции на ИА "АА" в цялата страна. Те са по линия на натиск върху превозвачески фирми, провеждане на фалшиви изпити и събиране на пари от всяка смяна от мобилните лаборатории. Сигналите са подавани до различни институции през последните 12 месеца и са били замитани под килима".

По думите му такава стройна организирана структура за рекет не може да съществува без политическа протекция на най-високо ниво.

Според него Цветанов, който е бивш директор на регионалното звено на агенцията в Плевен, е политическа номинация на ГЕРБ-Плевен и лично на председателя на парламента Цецка Цачева и тя носи пълната политическа отговорност.

"Надявам се прокуратурата да направи пълна проверка на случая и да докаже кой е политическият чадър над Цветанов, на кого той се е "отчитал" и с какви суми. В противен случай след година-две отново ще говорим за поредния "Цветелин Цветанов", пазен от поредния политически чадър. Корупцията убива. Когато с корупция се продават фалшиви шофьорски книжки, тя убива и буквално", заяви още Кадиев.

Цачева: Това е манипулация

В отговор на обвиненията Цецка Цачева коментира пред Нова телевизия, че това е "груба манипулация!".

"Този господин съм го виждала един-единствен път на мероприятие в Плевен. Назначенията и контрола върху работата на служителите трябва да се търсят в съответното министерство. Няма как да кадрувам в друго министерство. Няма такава система председател на Народното събрание да предлага служители", заяви Цачева.

Кръстосан огън: Имало ли е политически чадър над арестувания шеф на ДАИ?