Аптечният туризъм е единствената възможност да се осигури лечение с нерегистрирани лекарства, каза в националния пресклуб на БТА Ваня Добрева, председател на Сдружение за развитие на българското здравеопазване. По думите й има заболявания, които се повлияват много добре от определени лекарства, но те не са регистрирани в страната ни. Липсата им, по думите на Добрева, е изтеглянето им от България поради ниската им цена и ниската печалба за производителите.

В България не е регистриран определен медикамент в инжекционна и таблетна форма, но той е "Златен стандарт" при лечение на адренална недостатъчност, посочи Добрева. Тя допълни, че пациентската организация, с помощта на лекар от Турция, е осигурила доставката му, но пратката е на митница "Варна" и не може да бъде освободена. Някои от лекарствата, които си купуват пациентите от чужбина, не са регистрирани в страната ни, имаме сериозни проблеми с митниците, част от медикаментите са термолабилни, допълни още Добрева.

Пациентите настояват да има възможност за намаляване на таксите за регистрация в Изпълнителната агенция по лекарства в случаите, в които притежателят на разрешение за употреба докаже, че лекарството ще се продава на малък брой пациенти и цената на лекарството е ниска. Според тях трябва да има възможност и доставка на нерегистрирани лекарства да се осъществява и от страни извън ЕС. Болните предлагат да се създаде фонд, който да реимбурсира нерегистрирани лекарства.