Трийсет милиона лева допълнително ще бъдат осигурени за общинските и областните болници. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и представители на организациите на лечебните заведения днес. По думите на министър Ананиев от тази сума 18 млн.лв. ще бъдат заделени за общинските болници, а останалите 12 млн.лв. - за областните.

Председателят на Сдружението на общинските болници Неделчо Тотев изказа своята удовлетвореност от срещата. Това за нас е първа стъпка в правилна посока, допълни той.

Допълнителните средства ще бъдат осигурени от държавния бюджет, уточни министър Ананиев и припомни, че към момента за общинските и областните болници в бюджета на НЗОК и в бюджета на Министерството на здравеопазването са заложени други 36 млн.лв. От тях 28 млн.лв ще бъдат за общинските, останалите - за областните болници. С този ресурс ще може да се увеличат заплатите в лечебните заведения, като в общинските болници се очаква да бъде в размер на 25-40 процента, а в областните ще бъде 10-15 процента, тъй като те имат по-голямо усвояване на средства от НЗОК, обясни Ананиев.

По време на срещата е било постигнато съгласие за съвместна работа за преструктуриране на общинските болници, за да се повиши ефективността на работата им.