По принцип по-често боледуват жени, но се увеличава и появата на инсулти в зряла възраст под 55 години, където по-голяма е мъжката заболеваемост и смъртност, заяви Екатерина Титянова, ръководител на клиниката по функционална диагностика на невралната система при ВМА и председател на българската асоциация по невросонография и мозъчна хемодинамика на конференцията по време на симпозиума посветена на лечение на исхимичния мозъчен инсулт с тромболиза, предаде БГНЕС.
Исхимичните мозъчни инсулти са социално значима тема в България. У нас от инсулт умира всеки пети-шести мъж и всяка четвърта – пета жена. В Европа умира всеки десети мъж и всяка седма жена. 52 590 души са заболели у нас за 2008 г. според статистиката на националния център по здравна информация. Около 290 души на 100 000 население умират от инсулти у нас, докато в ЕС умират 68 на 200 000, заяви доц. Ирена Вълчева – национален консултант по неврология към Министерството на здравеопазването. Това означава, че у нас въпреки, че на глава от населението има повече легла и лекари отколкото в тези страни, смъртността от мозъчни инсулти е 3-4 пъти по-голяма, уточни Вълчева. Лечението чрез тромболиза дава възможност за пълно излекуване, допълни Титянова. В световен мащаб обаче много малък процент от хората го получават. Причината е, че то трябва да се получи в първите 3 часа от инсулта, като прозорецът може да бъде разширен до 6 часа. Едва около 150 души са били лекувани по този метод у нас в 1/3 от общо 34 акредитирани болнични заведения от 2005 насам, като това е значително под 1% от случаите, допълни Титянова. Такива заведения има във всеки град с медицински университет, допълни доц. Бойко Стаменов, член на управителния съвет на асоциацията. Манипулацията е приложима за всички на възраст между 18 и 75 години.
Начин за справяне с инсултите е създаването на специализирани отделения за инсулти, както и широко използване на тромболизата, заяви проф. Курт Нидеркрон – член на изпълнителния комитет на изследователската група по неврология при Световната федерация по неврология и доскорошен президент на европейската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика. С близо 8% по-малка е инвалидизацията при преминалите лечение в такива отделения, отколкото при пациенти лекувани в други клиники уточни проф. Нидеркрон. Допълнително с 1% намалява инвалидизацията при употребата на тромболиза, допълни професорът. В Австрия, центровете са организирани така, че до тях да се стига за по-малко от час. Тромболизата бива интерартериална и интервенозна, като втората се реализира само в много специализирани третични заведения, където пациентите биват препращани от специализираните отделения. Колкото по-бързо се ориентират хората, толкова по голям е шансът им, допълни доц. Стаменов. Симптомите за инсулт са: едностранно неконтролирано движение на крайниците или лицето, изтръпване на едната страна, говорни дефекти. Сходни са симптомите на мозъчния кръвоизлив и затова е необходима точна диагностика. 3500 души под 65 години са починали в България за 1 година, а в Австрия те са 600 заяви в подкрепа на интерартериалната тромболиза и проф. Гюнтер Клайн – президент на Австрийското дружество по неврорадиология. Тромболизата е предшественик на ангеопластиката, а не алтернатива - категорични са експертите. В Австрия цените на медикаментите за интервенозна тромболиза е около 500 евро и между 5 и 20 000 за интерартериална, но апаратурата е скъпа уточниха експертите.