В деловодството на парламента, в 11:46 ч.. и 11:51 ч., са постъпили последователно две писма от депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов до председателя на Народното събрание (НС) Росен Желязков, потвърдиха за БТА от пресцентъра на парламента.

С първото Рашидов подава оставка като председател на Комисията по културата и медиите, а с второто - като народен представител.

До оттеглянето на Рашидов се стигна в резултат на негови непремерени думи към жените, жертва на насилие, изречени в почивката на извънредното заседание на Народното събрание в понеделник - 7 август, на което се обсъждаха промени в Закона за защита от домашното насилие и в Наказателния кодекс. Рашидов разговаряше със зам.-председателя на Народното събрание Росица Кирова, когато каза:

"Има и сега закони. К"во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го напрайха на маймуна", заяви Рашидов очевидно без да допуска, че наблизо има включен микрофон". 

Повод депутатите да прекъснат ваканцията си беше случаят с 18-годишната Дебора от Стара Загора.

В същия ден, след като изказването на Вежди Рашидов стана публично известно, от ПГ на ГЕРБ-СДС поискаха той да се оттегли от председателското място в медийната комисия и от Изпълнителната комисия на партията, а скулпторът се извини за думите си. Днес сутринта граждани се събраха пред сградата на парламента с настояване Вежди Рашидов да подаде оставка и като народен представител. Малко преди протеста дойде и официално съобщение, че Вежди Рашидов се оттегля и като депутат, и като член на ГЕРБ и напуска политиката.

Оставката на депутата от ГЕРБ ще бъде гласувана на първото заседание на парламента след лятната ваканция.