Подавам оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Това заяви народният представител Вежди Рашидов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

"Още веднъж поднасям своите извинения за изказването ми днес", добави бившият председател на парламента. 

Оттеглянето на Рашидов от двата поста дойде минути, след като от пресцентъра на партията на Бойко Борисов обявиха, че парламентарната група се е събрала и е призовала Вежди Рашидов да подаде оставка от заеманите постове заради изказването си в почивката на парламента по време на дебата по промените в Закона за защита от домашно насилие. Те бяха казани по време на разговор със зам.-председателя на Народното събрание Росица Кирова.

"Има и сега закони. К"во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го напрайха на маймуна", заяви Рашидов  очевидно без да допуска, че наблизо има включен микрофон". 

Народните представители от ГЕРБ-СДС се разграничават от изказването на Вежди Рашидов. Подобен език и разсъждения са недопустими за народен представител особено в момент като настоящия, добавиха от пресцентъра на партията.

"Думите, изречени от Вежди Рашидов са неуместни и недопустими, особено в настоящия дебат и момент. ПГ на ГЕРБ - СДС категорично се разграничава от изказа и съдържанието и настоява Вежди Рашидов да се извини публично", написа в профила си във Фейсбук председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

Реакцията имаше и от Деница Сачева, която също призова колегата си да се извини.

"Днес колегата Вежди Рашидов направи недопустимо изказване макар и в частен разговор в парламента. Извинението му трябва да е задължително и лично, а поуката за всички ни", написа във Фейсбук бившата министърка на труда и социалната политика.

  

Като неприемливи и недопустими определи думите на Рашидов и зам.-председателят на парламента от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Никола Минчев. В кулоарите на парламента той коментира, че именно с подобни прояви се борят депутатите с промените, приети днес.

Добре е, че Рашидов се е извинил след това, както и че има реакция от страна на парламентарната му група, допълни Никола Минчев.

Рашидов: Определени думи са извадени от контекста и услужливо са използвани срещу мен от определени хора

"Казаното от мен е извадено от контекста - то касае американски журналист", обясни впоследствие пред bTV депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов .

"Става дума за частен разговор с мой колега, но се оказа, че микрофоните са включени. Да поясня - това, което казах, касае американски журналист. Ставаше дума, че американски актриси признаха след 15 години, че са били насилвани от богат човек", обясни депутатът от ГЕРБ.

Според него всички са се хванали "за една атрактивна дума" и никой не е чул нищо за самия закон. "Аз ще се извиня на хората, ако някой се е разпознал. Аз не визирах никого, но винаги мога да се извиня на българските майки и деца", поясни още той.

Вежди Рашидов подчерта, че ние имаме закон, който обаче не се прилага. "Не съм позволил аз това момче да избяга, нито аз съм го пропуснал, да не бъде арестуван", поясни още той.

Според него определени думи са извадени от контекста и услужливо са използвани срещу него от определени хора. "Аз съм горд човек - днес съм казал, че ще си подам оставката и ще го направя. Не ми е първа мечта да съм председател на комисията. Аз съм вече възрастен човек - имал съм всичко, честно и достойно съм си вършил работата", каза още той.