"Във връзка със създалата се ситуация подавам оставка като народен представител в 49-тото Народно събрание и напускам партия ГЕРБ и политиката". Това обяви в официално съобщение до медиите депутатът от ГЕРБ и бивш председател на парламента Вежди Рашидов.

Още днес той ще внесе оставката си в деловодството на Народното събрание.

До оттеглянето на 71-годишния скулптор от политиката се стигна, след като по време на извънредното заседание на НС в понеделник включените микрофони в пленарната зала уловиха негово скандално изказване. В почивката на парламента по време на дебата по промените в Закона за защита от домашно насилие, Рашидов разговаряше със зам.-председателя на Народното събрание Росица Кирова, когато каза: 

"Има и сега закони. К"во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го напрайха на маймуна", заяви Рашидов очевидно без да допуска, че наблизо има включен микрофон". 

Думите на Вежди Рашидов предизвикаха голямо обществено недоволство и доведоха до спешно заседание на парламентарната група на ГЕРБ, след което съпартийците му го призоваха да подаде оставка от заеманите постове - председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Което бившият председател на НС направи още същата вечер. 

Оставката на депутата от ГЕРБ ще бъде гласувана на първото заседание на парламента след лятната ваканция. Съобщението за нея дойде малко преди насрочения за 10 ч. пред парламента протест с искане за оттеглянето на Вежди Рашидов като народен представител.