Италианският вицепремиер Матео Салвини и лидер на съуправляващата партия "Лига" (на снимката) изрази надежда, че французите няма да гласуват за партията на президента Еманюел Макрон "Република, напред!" на изборите за Европейски парламент тази година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Отношенията между традиционните съюзници Италия и Франция се обтегнаха след идването на власт миналата година в Италия на крайнодясната партия "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди", които са критично настроени към проевропейската партия на Макрон "Република, напред!".

"Макрон може повече да не ни е събеседник (в бъдеще). Подкрепата му е по-малко от 20 процента. Надявам се, че френският народ скоро ще може да направи различен избор", заяви Салвини в интервю за италианското държавно радио РАИ.

Какво предизвика гнева в Рим към Париж

Салвини каза, че Франция не е заинтересувана от стабилизирането на Либия, тъй като френските енергийни интереси там си противоречат с тези на Италия. Той каза, че Франция се стреми да извлече богатство от Африка, а не да помогне на страните на континента да развият своите икономики. Либия е обхваната от хаос, откакто през 2011 г. режимът на Муамар Кадафи беше свален при подкрепено от НАТО въстание.

"Франция не е заинтересована от стабилизиране на обстановката в Либия, вероятно защото има петролни интереси, които са в противоречие с тези на Италия", заяви Салвини.

Италианската компания "Ени" и френската "Тотал" имат отделни бизнес дейности в Либия. Шефът на "Ени" обаче отрече миналата година да съществува някакъв конфликт с "Тотал" заради енергийни източници в северноафриканската страна, отбелязва Ройтерс.

Другият вицепремиер и лидер на съуправляващата партия Движение Пет звезди Луиджи Ди Майо обвини Париж, че създава бедност в Африка и така провокира масова миграция към Европа. Той заяви в неделя, че Европейският съюз трябва да наложи санкции на страните (сред които и Франция), които причиняват кризата с мигрантите в Средиземно море, като ги принуждават да напуснат Африка по икономически причини.

Франция не е заинтересована от успокояване на обстановката в обхванатата от насилие Либия заради своите енергийни интереси, заяви днес италианският вицепремиер Матео Салвини, продължавайки тезата на Ди Майо.

Двамата демонстрираха подкрепа за протестното движение на "жълтите жилетки" във Франция, което се превърна в голямо предизвикателство за президента Еманюел Макрон. Салвини обвини Макрон, че управлява срещу интересите на народа си и дори изрази надежда, че френският държавен глава ще се оттегли от поста си.

Италианското правителство настоява също така Париж да екстрадира 14 италианци, издирвани за тероризъм и укриващи се във Франция.

Луиджи Ди Майо записа пред централата на Европейския парламент в Страсбург послание за кампанията за европейските избори. В него той призова да бъде закрито седалището на ЕП в Страсбург, като го нарече пилеене на пари. Ди Майо нарече още ЕП "символ на арогантността на онези, които са обявили война на италианското правителство заради неговия бюджет".

В същото време Салвини заяви, че спорът с Франция едва ли ще се отрази на опитите на италианското правителство да спаси изпитващата трудности авиокомпания "Алиталия". Италиански вестници съобщиха, че френско-холандската компания "Ер Франс Ка Ел Ем" води преговори за придобиване на участие в "Алиталия". "Има и други лица, способни да придобият дялово участие в капитала на "Алиталия", отбеляза Салвини.

Как реагира Париж

Италианската посланичка в Париж бе привикана във френското министерство на външните работи след изказванията на Ди Майо, че Франция прави Африка по-бедна и че влошава мигрантската криза.

Националистическите парти искат да разрушат ЕС отвътре, заяви френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо по повод изявленията на Ди Майо за ЕП. Бях малко изненадана да видя италианския вицепремиер да идва в Страсбург, но да не влиза в ЕП и да позира пред камерите пред сградата, за да казва, че критикува ЕП заради неговата позиция за италианския бюджет*, каза Лоазо.

"Страсбург е столица на европейската демокрация", допълни тя. "Страсбург е град на всички травми на 20 век, но и на европейското помирение", подчерта френският министър. "Може би Ди Майо е прекалено млад, за да знае това. Той има все още време да го научи", допълни тя. "Мисля, че той вреди на себе си и на демокрацията, като напада Страсбург", заключи Лоазо.

Какво каза италианският премиер

Отношенията между Италия и Франция остават силни въпреки неразбирателствата във връзка с имиграцията, заяви днес италианският премиер Джузепе Конте.

"Това не поставя под въпрос историческото ни приятелство с Франция и с френския народ. Отношенията ни остават силни въпреки политическите разногласия", посочи Конте в изявление.

Салвини се развихри в бежански център

Матео Салвини се защити днес от обвиненията, че е използвал нацистки практики при изгонването на стотици хора от център за настаняване на мигранти край Рим, предаде ДПА.

Центърът в Кастелнуово ди Порто, в който са настанени около 500 души, е предвидено да бъде затворен до края на месеца в резултат на така нареченото постановление за сигурността на Салвини, което значително затегна правилата за предоставяне на убежище в Италия. Това затваряне "е проява на здрав разум и добро управление, което няма да лишава никого от правата му. Не виждам къде е проблемът, наистина", каза Салвини пред италианско радио.

Всъщност от центъра ще бъдат прехвърлени само около 300 мигранти, които ще отидат в други центрове. Те не били предупредени предварително за това и са изправени пред прехвърляне в други региони. Сред тях са деца, които изведнъж ще бъдат отделени от съученици и приятели, отбелязва ДПА. Останалите няма да имат къде да отидат, защото статутът, който са имали, вече не важи по силата на постановлението на Салвини. То ги лишава от правото държавата да ги настани някъде.

"Мъже, жени и деца бяха разделени по начин, който напомня на нацистките лагери, разделящи семейства", каза днес в парламента Роберто Морасут, депутат от опозиционната Демократическа партия. Той призова Салвини да бъде извикан в парламента и да даде обяснения пред депутатите.

Остри критики се чуха и от кръговете на католическото духовенство. "Отче, прости им, понеже не знаят какво правят", написаха в Туитър монаси францисканци, а свещеникът на Кастелнуово ди Порто Хосе Мануел Торес заяви следното пред католическата осведомителна агенция СИР: "Искаме (мигрантите) да не бъдат третирани като животни".

*Въпреки съмненията и критиките в ЕП и ЕС неотдавна Съюзът даде зелена светлина на италианския проектобюджет за 2019 година. Със споразумението Италия обеща да ореже предвидените разходи с 10,25 милиарда евро (11,7 милиарда долара), за да сведе дефицита си през 2019 година до 2,04 процента от брутния вътрешен продукт спрямо преди предвидения дефицит от 2,4 на сто. Рим оряза и предвидения си дефицит да 2020 и 2021 година.