ЕС се нуждае от нова Европейска комисия и нов парламент, които да се обявят в защита на границите и за спиране на миграцията. Това заяви днес премиерът на Унгария Виктор Орбан след среща в Милано с италианския вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини, предаде Ройтерс.

Орбан, който оглавява в страната си дясната партия ФИДЕС и чието правителство издигна по южната си граница ограда срещу мигранти, похвали Салвини - лидер на антиимигрантската "Лига", че е станал първият ръководител от страна от Средиземноморието, доказал, че "миграцията може да бъде спряна по море". На общата пресконференция след срещата унгарският премиер подчерта, че сигурността на Европа зависи от успеха на Салвини.

Италианският вътрешен министър пък прикани Франция да прояви повече "солидарност и чувство" по отношение на миграцията и да прекрати политиката си да спира мигрантите, които искат да влязат на френска територия през граничния пункт Вентимиля.

"Френският президент Еманюел Макрон е първият, който трябва да прояви солидарност и чувство, отваряйки наново границата при Вентимиля", каза Салвини, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той добави, че Берлин и Рим постигат напредък към сключване на споразумение, съгласно което Германия ще може да върне някои мигранти в Италия, предаде ДПА. Но по думите на Салвини сделката ще бъде сключена само при положение че Италия няма да приема повече бежанци, отколкото те са наброявали преди това на нейната територия. Италия стана основна дестинация за мигрантите от Африка, потеглили към Европа. Според действащите правила на ЕС страната, в която първо е влязъл мигрантът, е длъжна да обработва неговата заявка за предоставяне на бежански статут, припомни ДПА.

ТАСС цитира думи на Матео Салвини от пресконференцията, излъчвана на живо от тв канал "РАИ нюз-24", че в близко бъдеще планира да посети много страни в чужбина - в Северна Африка, Израел, Русия и други.

Орван определи Еманюел Макрон като основния си противник в Европа, предаде Франс прес.

"Сега в Европа има два лагера и начело на единия от тях е Макрон. Той е начело на политически сили, подкрепящи имиграцията. А от другата страна сме ние, които искаме да спрем нелегалната имиграция", продължи унгарският премиер. На въпрос дали неговата партия ФИДЕС ще излезе от десноцентристката Европейска народна партия - най-голямата в Европейския парламент, Орбан изрази желание ЕНП да "застане на наша страна и на страната на народите в Европа".

Преди срещата със Салвини, на излизане от ресторант, където обядва, унгарският премиер пък каза:

"Искам да се срещна с него лично. Той е моят герой".

Орбан добави, че е голям негов почитател и на срещата им ще обмени опит с него.

По думите на унгарския премиер ЕС напада Унгария, защото "ние показахме, че границите може да бъдат защитавани".

"Унгария е доказателството, че мигрантите може да бъдат спрени на сушата и тук идва мисията на Салвини. Той ще покаже, че тези мигранти може да бъдат спрени и в морето", заяви Виктор Орбан пред ресторанта.

Той сподели, че предварително попитал Силвио Берлускони дали може да се срещне със Салвини, на което бившият премиер на Италия отговорил утвърдително. Орбан подчерта, че отношенията му с предишното правителство на Италия, оглавявано от левоцентристката Демократическа партия, са били "крайно лоши".

Списанието "Политико" констатира днес, че "срещата в Милано между Орбан и Салвини - майсторът и калфата на популизма в ЕС, безпокоят Брюксел и Рим". Преди да се види с унгарския гост Салвини заяви, че "сега левицата съществува само за да ме обижда, да защищава ЕС на банкерите и на имиграцията без граници".

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте днес се срещна в Рим с премиера на Чехия Андрей Бабиш, допълва АНСА, цитирана от БТА.