Френският държавен министър по европейските въпроси Натали Лоазо каза днес, че вътрешният министър на Италия Матео Салвини се държи "като Пилат Понтийски" (римският прокуратор на провинция Юдея, осъдил на смърт Исус Христос) по въпроса с мигрантите, предаде Ройтерс.

Тя направи това по време на дискусия по радио Ер Те Ел, посветена на съдбата на спасителния кораб "Акуариус" в Средиземно море. Вчера Франция, Португалия, Испания и Германия се съгласиха да приемат мигрантите от борда на кораба, плаващ край Малта. Преди това Италия не разреши на "Акуариус" да акостира в нейно пристанище.

"Днес господин Салвини е като Пилат Понтийски. Това е отвратително", каза Лоазо.

Крайнодесният Салвини, който е и вицепремиер на Италия, заема твърда линия по въпроса с мигрантите, пристигащи в Италия от Африка и Близкия изток, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Само преди дни италианското правителство прие указ за затягане на законодателството, регулиращо приема на мигранти и бежанци, който бе предложен именно от него. По думите му мярката ще помогне за по-ефикасна борба с "мафиотите и трафикантите, за намаляване на разходите за раздутата имиграция, за по-бързо експулсиране на престъпниците и фалшивите кандидати за убежище, за отнемане на гражданството на терористите, за даване на повече правомощия на силите на реда".

Според италианското вътрешно министерство указът увеличава от 90 на 180 дни времето, в което подлежащите на репатриране мигранти може да бъдат държани в центрове за задържане. Той премахва даването на "хуманитарна закрила" - статут, който според Салвини се е предоставял твърде свободно в миналото.