Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини каза, че е готов "скоро" да посети отново либийската столица Триполи, където се водят кръвопролитни боеве, и отправи ново обвинение срещу Франция за ролята й в хаоса, завладял страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Италия трябва да остане главна фигура в процеса на стабилизация в Средиземноморието", заяви тази сутрин в Туитър по отношение на Либия лидерът на крайнодясната партия "Лига" и силен човек в правителството в Рим.

"Лично аз съм на разположение да поема някои рискове и да се върна скоро", добави той.

На този фон Матео Салвини сподели видеоклип с изявление, направено в понеделник пред журналисти: "Очевидно има някои зад сегашните сражения. Това не става случайно. Страхувам се, че някой, по национални икономически причини, застрашава стабилността на цяла Северна Африка и следователно и на Европа".

"Мисля за някого, който отиде на война, макар че не трябваше да го прави. За някого, който определя датите за избори без да предупреждава съюзниците, ООН и либийците", добавя той във видеоклипа.

Когато журналистите питат министъра, който отказва да приема мигранти в италианските пристанища, дали Либия е достатъчно сигурно място, където да бъдат изпратени хората, спасени в морето, той отговаря само: "Попитайте в Париж".

В понеделник италианският министър на отбраната Елизабета Трента припомни за "отговорността" на Франция за ролята й в международната военна интервенция срещу режима на полковник Кадафи през 2011 г.

"Безспорно е, че днес тази страна се озовава отново в тази ситуация, защото някой, през 2011 г. е поставил интересите си на преден план", написа министърът. През последните години Рим често критикува яростно Париж за либийския хаос и голямата миграционна вълна, която той насърчава, припомня агенцията.

Трента, както и Салвини, изключи интервенция на италианските специалните сили в Триполи, въпреки че в момента Италия разполага с над 300 военни в Либия, натоварени да защитават болница в Мисрата и посолството в Триполи, както и да осигуряват логистична подкрепа на либийската брегова охрана.

Операцията, довела до либийската война през 2011 г., бе започната от френската страна под ръководството на тогавашния президент Никола Саркози. Военната операция се проведе под егидата на НАТО. В последните седем години Либия е раздирана от въоръжено противоборство за власт.

По повод упреците на Италия към Франция говорител на Европейската комисия коментира, че държавите от ЕС редовно обсъждат обстановката в африканската страна и са на единно мнение. ЕК същевременно потвърди днес подкрепата си за правителството на либийския премиер Файез ел Сарадж.

Непреставащите вече втора седмица въоръжени сблъсъци в Триполи са отнели живота на 50 души, а около 140 са ранени, съобщи днес телевизионният канал "Ал Хадас" който се позова на либийското министерство на здравеопазването, предаде ТАСС. Сред загиналите има много мирни жители.

По информация от либийската столица през последните часове сраженията са се засилили, въпреки въвеждането на "специални сили за удържане на предните фронтови линии, което даде възможност за отблъскване на воюващите страни на позициите южно от столицата, загубени през последните дни".

Боевете в Триполи избухнаха на 26 август. Няколко опита за постигане на примирие се провалиха. В сблъсъците участват от едната страна 7-а пехотна бригада, в която повечето бойци са родом от град Тархуна (на 60 км югозападно от столицата), а от другата - подразделения на батальона "Революционерите на Триполи", подкрепян от фракции, които се подчиняват на признатото от световната общност правителство на националното единство.

Тази бригада настоява за извеждане на нередовните формирования от столицата и обещава пълното й прочистване от незаконни въоръжени милиции.

Миналия четвъртък премиерът Файез Сарадж нареди на командващия Източния и Западния окръг да постигне прекратяване на огъня и да застави враждуващите страни да се върнат на позициите, заемани до началото на сблъсъците. Премиерът даде срок до 30 септември за изпълнение на постановлението му. От 2 септември в столицата на Либия и околностите й е в сила режим на извънредно положение.