В средата на 2016-а избухна Панама гейт, а имената на Николай и Евгения Баневи имаха централна роля в скандала с участието си в офшорни фирми. По това време комплексът на Баневи "Русалка" вече даваше първите признаци на упадък. От приватизираните заводи работеха само един цех на "Елма"-Троян и чугунолеярната "Лемекон" в Елхово, преименувана на бившата съпруга на Банев, в "Дочка Банева". За капак се появи и порнографски запис с участието на младата Евгения, която се забавлява с Николай Банев, по времето когато законната му половинка води неравна, и в крайна сметка неуспешна битка с рака.

След смъртта на майка си, дъщерята на Дочка Банева захваща няколко дела срещу своя пастрок заради наследството, което се полага на нея и на брат й Николай Банев младши. През 2013-а Раиса научава, че е подсъдима по дело с ищец фирма от остров Мавриций и тръгва да разплита случая. Разкрива се една прелюбопитна история. Николай Банев е опитал да съди Раиса и брат й, като формално е добавил и себе си към подсъдимите. Целта на съдебно-финансовата схема е да вземе наследството от децата на Дочка Банева.

Раиса Иванова пред Dir.bg: Банев е поръчител на опит за измама с фалшив подпис на майка ми

Прословутият олигарх Николай Банев, обвинен от Специализираната прокуратура в поне 6 престъпления, е престъпник още от 2016 г. Не се страхувам от квалификацията "престъпник", защото е абсолютна истина.

Научих от компютърната система на Софийски градски съд, че моето име фигурира в гражданско дело №16154 по описа на съда за 2013-а година, на Първо гражданско отделение - 17-и състав, и че е делото е било образувано по искане на офшорна компания "Джурискандо" Панама, срещу наследниците на моята майка Дочка Колева Банева. Докато е била жива, тя била сключила договор за заем с някаква офшорка на о. Мавриций и не била го върнала??? Междувременно същият заем бил откупен от "Джурискандо". Накратко - аз, брат ми Николай и Николай Банев сме дължали 5 милиона лева.

Разровихме се заедно с мои приятели и лъсна следното: пълномощник на ищеца "Джурискандо" и подател на иска е украинският гражданин Олексий Иванов - 19-годишно сервитьорче в курорта на Баневи "Русалка". На делото не бил даден ход, защото не били изпълнени указанията на съдията, но така или иначе фактът си е факт - Банев е поръчител и подбудител на опит за измама, с цел аз и брат ми да бъдем ограбени.

След половин година - на 2 ноември 2016 г. получих отказ за образуване на наказателно производство, защото проверката не била установила извършване на престъпление?... Естествено обжалвах, и отново, вече през февруари 2017 г., пак получих отказ, защото нямало доказателства за престъпление. Отново обжалвах - вече пред Апелативна прокуратура. За първи път видях смислено прокурорско постановление - с конкретни указания какво не е направено, какво трябва да се направи, какви действия следва да се извършат. Разследващите полицаи проведоха серия от разпити.

Установи се, че подписът на майка ми за заем е пълен фалшификат. Т.нар. "пълномощник" си призна кой и как го е накарал да подпише изготвената от други искова молба, и т.н. Дори се разбра, че е имало свидетел, който е присъствал през 2013-а година, когато Евгения и Николай Баневи са накарали сервитьорчето Олексий да подпише предложените от тях документи, с които Банев, от името на собствената си офшорка "Джурискандо" се опитва да осъди мен и брат ми, и себе си дори включително, за да прибере едни 5 милиона лева. Тогава обаче само той е знаел, че фирмата си е лично негова!

И представете си, на 20 ноември 2018 г. отново получих отказ от прокуратурата, с безумния мотив, че не бил осъществен състав на престъпление. Вътре, обаче, в самия отказ, има извод че Иванов е бил запознат с документите, които е подписал лично, а друга свидетелка дори е присъствала в момента, в който той е бил убеждаван, т.е принуждаван от Евгения и Николай Баневи, да подпише въпросната искова молба.

Още на 5 декември 2018 г. подадох жалба до Софийския районен съд - Наказателна колегия, и на 11 декември - 5 дни по-късно, в които включвам съботата и неделята - т.е. скорострелно - за три работни дни, получих Определение на съда, че жалбата ми не е основателна и е оставена без разглеждане, а производството се прекратява!

Отново обжалвах - вече пред Наказателната колегия на Софийски градски съд. Сега чакам тяхното решение.

Впрочем, на 8 юли 2016 г. съм подала сигнал и до ДАНС, защото по същество престъплението на Банев е опит за износ на национален капитал. Едни пари да бъдат взети от български граждани, каквито сме аз и брат ми, и да бъдат запратени някъде, в някаква офшорка - на м....а си! Отделен е въпросът, че изобщо не ги дължим, нито пък майка ми някога ги е получавала.

Ще цитирам само последния абзац от отговора на ДАНС: "В заключение органите на Агенцията ви изказват благодарност за проявената бдителност и гражданска активност. Получената от вас информация е взета предвид, с оглед недопускане на бъдещи заплахи, или посегателства върху националната сигурност на Р България". Край на цитата.

Обещавам стриктно да проявявам още гражданска активност, с оглед на недопускане на бъдещи заплахи и посегателства върху националната сигурност на Р България, поради което ще продължа да се боря за справедливост, и ще гоня Банев и Баневица... до дупка!

..................................................

Ищецът по скалъпеното дело - офшорката от остров Мавриций, си измисля пълномощник - Олексий Викторов Иванов, представен от Банев за адвокат, докато всъщност в онзи момент младежът дори не е следвал право, а работи като сервитьор в "Русалка". Искът е за близо 2 млн. и половина евро, а по сметката на покойната Банева в швейцарска банка имало милион евро.

В исковата молба пише:

"Представляваното от мен дружество "JURISKANDO CONSULTANTS CORP" Република Панама, по силата на договор за цесия между същото дружество и "WALINVEST CORPORACION" Мавриций от 20.04. 2001 г. за срок от 12 години... " и т.н.

И се стига до "дълга", в размер на 1 млн. и 100 хил. евро, които с нарастването на главницата и настъпването на срока на падежа, били станали 2 400 000 евро, се твърди в исковата молба. Олексий Иванов, в качеството си на пълномощник, претендира и за лихва от забава на погасяването на дълга, както и за запор върху швейцарската банкова сметка на покойната Дочка Банева. Уточнява се годината на смъртта й - 2005-а.

Банев несъмнено е целял по този начин да сложи ръка върху банковата сметка на бившата си съпруга, и под формата на съд, в който добавя и себе си в ролята на подсъдим, да лиши децата й от наследствен дял.

Как?

Проформа Банев слага и себе си в тройката подсъдими, но за разлика от децата на Дочка Банева, разчита на облагодетелставне при осъждане. Посочва за банкова сметка на офшорката-заемодател....своя банкова сметка. Така постига няколко цели: хем слага ръка чрез запор върху швейцарската сметка на покойната Дочка, хем ощетява децата й, хем се облагодетелства чрез евентуалното си "осъждане", защото разчита парите от сметката на Дочка да бъдат прехвърлени в негова сметка.

Документите по това добре измислено, но скалъпено дело, са изготвени от две чужденки - Франсис Перез и Летисия Монтоя. Печатът върху документа е на женевски нотариус, но името му не се чете. И както вече казахме, за банкова сметка на пълномощника на фирмата-заемодател е посочена сметката на Банев.

Какви са фактите, потвърдени и от днешното интервю с Раиса Иванова?

След като тя подава сигнал до Софийска районна прокуратура за изясняване на случая, "пълномощникът" Олексий Иванов е извикан на разпит, при който прави пълни самопризнания. Признава, че е подписал исковата молба под натиск от страна на работодателите си - Евгения и Николай Баневи.

Олексий Иванов

Снимка: Dir.bg

При това положение, от формална гледна точка, на пръв поглед няма документ с невярно съдържание, и на това основание СРП прекратява предварителното производство. При обжалването, СГП потвърждава решението на СРП. Раиса Иванова отново обжалва - пред Софийска апелативна прокуратура. Прокурор Торбова връща преписката за повторно разглеждане на СРП. При него се установява нов крещящ факт, свидетелстващ за престъпна схема за източване на пари - доказва се, че подписът на покойната Дочка Банева е фалшив - т.е. можело е най-малкото да се предположи, че тя не е взимала никакъв заем, и следователно няма какво да "връща" на островната офшорка. Но СРП отново прекратява преписката. Сега нещата са в ръцете на съда.

Разкритията свидетелстват, че съдейки себе си, Банев е целял да ощети откъм наследство децата на покойната си съпруга, едното от които е родният му син Николай Банев младши. А по онова време момчето е било по документи осиновено от мащехата си Евгения, и напълно зависимо от нея и баща си във финансово отношение.