"Пред българския народ Баневи са най-големите престъпници. Вярвайте, на моменти се питам: Аз човек ли родих, или сатана?". Това каза майката на Евгения Банева - Мария Генчева, която се появи днес в Апелативния съд, предаде bTV.

"Аз не казвам, че те са невинни. Някой да чу такова нещо? Но има съд, който съд ще се произнесе", уточни тя.

По думите ѝ върху Евгения и Николай Баневи се упражнява репресия и вероятно са най-репресираното семейство. Генчева коментира и обвиненията срещу съпрузите:

Така както се говори, че „Полимери” калкулирано можеше да даде толкова и толкова милиона, искам да ви попитам има ли нормален човек, който да ликвидира бизнес, носещ му такива дивиденти? Народът го е казал – кокошката, която снася златно яйце, не се коли! Заводът въобще не е бил това, което господин Борисов (премиерът Бойко Борисов) казва и това ще се докаже, че е така”. 

Апелативният специализиран съд трябва да реши дали да потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" на семейство Баневи. Заседанието обаче започна със скандал. Съдебна охрана се опита да ограничи възможността семейство Баневи да бъдат записани от журналисти, въпреки изричното им желание. На семейството не бе позволено да обясни на медиите как всичките им заводи са стигнали до фалит.

След това пък бе представен нов том с доказателства, заради което заседанието по същество бе отложено с 3 часа.