"Факт е, че на Николай Банев са констатирани 1 млрд. лв. в швейцарска банка. Колегите са поискали от властите в Швейцария сметките им да бъдат блокирани", каза по Нова зам.-главният прокурор Иван Гешев. Така той поясни твърдението си, че към Баневи има обвинение за пране на над 1 млрд. лв.

"Самият факт, че в сметките, които те контролират, има над 1 млрд. лв., говори, че при евентуалното им пускане те биха могли да преместят тези пари, където си искат", уточни Гешев.

Той отхвърли вариант действията срещу Баневи да идват от конкуренти.

"Не знам каква конкурентна среда създават Баневи, при положение че нямат бизнес. Те само режат на скрап предприятия. Няма бизнес, който е конкурентен на техния", смята зам.-главният прокурор.

Иван Гешев призна, че пране на пари в размер от 1 млрд. лв. е трудно да се докаже.

"Баневи са обвинени и за престъпление организирана престъпна група, за пране на пари, както и за длъжностни присвоявания", уточни Гешев.

"Профилът им е такъв, че съществува реална опасност, ако бъде взета мярка за неотклонение, различна от "задържане под стража", да окажат натиск върху свидетели и да манипулират доказателство", заяви още Иван Гешев.

По думите му средствата, с които се доказват тези престъпления, са по-скоро документи и експертизи, а не свидетелски показания.

За задържания в Турция Димитър Желязков-Митьо Очите Гешев каза, че е допусната екстрадиция на турския съд. Сега следва процедура - решение на външно министерство и в крайна сметка на президента Ердоган.

"Самият Желязков също не е доволен от условията в турския арест, жалвал се е на българския консул в Одрин", каза Гешев.