77-годишната Мария - майка на задържания бизнесмен Николай Банев, ще отговаря за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари. Тя остава на свобода срещу 10 хил. лв. гаранция.

В интервю пред bTV Мария Банева заяви, че не знае какво е ОПГ и никога не участвала в престъпна дейност. Жената допълни, че отношенията със сина ѝ са духовни и го сравни с поета и революционер Христо Ботев.

- Това обвинение, като че ли е абсолютно формално, защото в живота си съм работила само в областта на културата, целия ми стаж и никога не съм се занимавала с някакъв друг бизнес, каза майката на бизнесмена.

- Mоже ли да докажете по някакъв начин, че вие тримата не сте извършвали заедно незаконни действия?

- Сигурно ще може, но това са все пак много материали, за които нашият адвокат определено ще разучи и ще ни защитава.

- Имате ли някакви документи във вас, които да могат да помогна на сина ви?

- Не, не, няма откъде да имам определено.

- Той споделял ли е във времето, че отнякъде го притискат, принуждават да върши някакви действия, които не съответстват напълно със закона, но просто така трябва?

- Не.

- Споделял ли е?

- Не, той много ме пази впрочем. Нашите отношения, както казвам са духовни.

- Оказвала ли сте помощ в бизнеса - с нещо да помагате, да подписвате документи?

- Не, не, не, но ние сме семейство, което в края на краищата не може да няма отношения.

- Вие откога знаете за състоянието на всички тези фирми, на заводите? Така, както знаят всички българи, вие откога знаете?

- Еми, то във времето се вижда, само че този процес е изключително сложен - първо на приватизацията, законово направена, след когато предприятията не можеха да работят. Това съм го наблюдавала, това е нормално, всеки жив българин наблюдава тези процеси .

- Питала ли сте го защо така се случва със заводите, които той е взел, защо така се получава?

- Общо взето не сме разговаряли, това ви казвам . Аз отивам, живея в Хасково, отивам, помагам за децата, така - може да поседнем, той да посвири на пианото, много интимно говорим.

- Защо тогава според вас това се случва сега?

- Твърде късно, ако съществува такъв момент.

- Твърде късно, но кой го иска и защо така се получава?

- Е, не, вероятно го искат хора, на които им се иска нещо да кажат за невъзможната приватизация, за невъзможното състояние на предприятията и т.н. Предприятията бяха спрени - техните търговски отношения, техните продавания на различни продукти и т.н.

- Кой ги е спрял - държавата, законодателството ?

- Да, да, определено, определено, определено.

- Как?

- Давайки ги на частни лица, държавата не се интересуваше явно. Не бива да навлизаме навътре, защото аз го познавам, като външен момент.

- Николай Банев сам ли поиска да се занимава с приватизацията, да участва, да вземе тези заводи?

- Еми, той е от 89-та година на частното поле. Те го изгониха от ЦК на комсомола, защото той не прекланя глава, излезна и трябваше да се храни, както се казва.

- Как ще завърши според вас това разследване?

- Уповавайки се на този умен мъж, надявам се - добре за нас.

- Ще се стигне ли до дело?

- Ми, право да ви кажа никога не сме ги познавали тези неща, никога не сме ходили, аз никога не съм била свидетел или дела да е имало.

- Помолихте ли за свиждане сега?

- По закон трябва да има свиждане.

- Утре са вторите мерки на Николай и Евгения Баневи, ще се изменят ли?

- Не мога да кажа, би трябвало.

- А Вие с каква мярка за неотклонение си тръгвате оттук?

- Аз си тръгвам все пак, в душата си мислейки доброто. Аз съм литератор, завършила съм българска филология и добре, че в живота имам така, един по-идеален поглед на нещата, който ме спасява. И казвам, че той е като Ботев - една немирна глава! Такъв е. Много талантлив и умен мъж.