Специализираната прокуратура ще предяви прецизно обвинение срещу Евгения и Николай Баневи в присъствието на защитниците им в рамките на разпореденото прокурорско задържане до 72 часа, съобщиха от държавното обвинение.

Днес съпрузите пристигнаха под конвой на летище София с два различни полета от Германия. Първо - в 13.22 ч., кацна самолетът от Мюнхен, в който бе Банева. Тя бе с белезници и бе отведена с кола на "Съдебна охрана" в ареста. 20 минути по-късно се приземи и полетът от Франкфурт, в който бе съпругът й Николай Банев. Мярката е наложена поради изискванията за безопасност на полетите, тъй като на един полет може да се качва само по един конвоиран.

Двамата бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура. Наказателната отговорност на Николай и Евгения Баневи се ангажира за 7 престъпления от общ характер:

  • За ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група
  • За длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“АД,“Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв.
  • За избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи „Полимери“АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“АД - три престъпления
  • За пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева
  • За държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси

На 7 декември Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Евгения и Николай Баневи.

"Полимери" АД бе приватизирано от Николай Банев през 1998 г. От 2010 г. обаче дружеството не работи, а 2013-а то е обявено в несъстоятелност. Миналата година съдът потвърди, че трябва да бъдат изплатени и заплати на работници, които са останали с неизплатени възнаграждения. През 2017 г. пловдивската фирма "Хъс" закупи активите на предприятието за сумата от 14,5 млн. лева.