Работник от приватизирания от Евгения и Николай Баневи завод "Елма Троян" се е обесил, като причината е мизерията, в която са били принудени да живеят служителите в приватизираните от семейството заводи. Това стана ясно от думите на бившата юристка и пълномощник на Баневи - Мария Николова пред Нова телевизия.

"Това е случай от "Елма Троян". Доколкото ми е известно, със самото приватизиране на "Елма" между Николай Банев и друг виден приватизатор Борис Бояджиев е имало негласна договорка предприятието да бъде фалирано, за да може г-н Бояджиев, който има абсолютно същия бизнес, да прогресира, а "Елма Троян" да бъде нарязана на скрап", обясни Николова.

По думите й, при нея ежедневно са идвали работници, които са плачели, че не могат да си платят наема или да дадат пари на децата.

"Много ми е трудно да извадя конкретни случаи, защото това наистина бе ежедневие", категорична бе Мария Николова.

Юристката каза, че е започнала да работи с Евгения и Николай Баневи от 2008 г.

"Първият казус беше изключването на Николай Банев от съдружие с Ветко Арабаджиев. След това започнах да работя навсякъде, където имаше проблеми. "Полимери" беше изключително предприятие, единствено по рода си в България. С взимането си там Баневи завариха едно работещо предприятие с утвърдени позиции. Още 2009 г. стана ясно, че те нямат намерение да го развиват. Можеше да бъдат направени хиляди неща", допълни Мария Николова.

Тя обясни, че с тогавашния главен счетоводител на химическия завод в рамките на няколко седмици са събрали около 1,5 милиона лева по сметка на „Полимери”, които били от несъбрани вземания.

"Моето предложение към г-жа Банева, която беше изпълнителен директор, беше да се изплатят заплати на работниците, които не бяха взимали пари от шест месеца. На аванс и заплата им бяха давани по 50 лева с обещание, че следващия път ще си получат парите. Г-жа Банева каза, че ще си помисли, но след това се обади Николай Банев и каза тези пари да му бъдат пуснати по негова сметка, защото смята да си купи автомобил. И той си купи”, разказа още Мария Николова.

По думите й на практика „Полимери” е оставено без никакви приходи.

"От всички пари, които бяха от договори и контрагенти, те влизаха по други дружества. Включително имаше преводи по офшорни сметки на Баневи", допълни юристката.

Тя уточни, че е била близка с двамата съпрузи и е изключително цинично сега те да излязат и да се правят на жертви.

На въпрос защо е спряла да работи с Баневи през 2017 година, Мария Николова обясни, че е имало заплаха за сигурността й.

"Напуснах, защото се случи личен инцидент, който застрашава сигурността ми, и реших, че трябва да сложа край. Прокуратурата ме потърси като свидетел", поясни тя, като не пожела да разкаже повече, тъй като се води разследване.