Бизнесменът Николай Банев е търсил закрила от руснаци. Съдебни охранители са намерили телефон в килията на Банев преди десетина дни. Той бил скрит в кутия от натурален сок, съобщи пред bTV замeстник-главният прокурор Иван Гешев.

По телефона Банев контактувал с руски лобисти и предлагал сформиране на евраазийска народна партия в България, която да защитава чужди интереси.

Срещу това искал политическо убежище в Русия, за децата си и за жена си, защото бил репресиран в България.

Господин Банев не може да предизвика съчувствие в мен, защото в кутията му за натурален сок преди дни беше намерен телефон. След като се изкара комуникацията, се вижда общуване с руски лобисти. Те му предлагат сформиране на евраазийска народна партия в България. Срещу това той иска политическо убежище за себе си и децата си. Това е предателство към собствената държава.Телефонът е намерен от съответните служители на министерството на правосъдието. Направена е експертиза. Това се е случило преди 10 дни", заяви Гешев.

"Обещавана му е адвокатска защита пред европейския съд от руски адвокати. Медийна кампания в Русия. Обсъжда се организирана хибридна война. Даже и за медийна война се говори, дори е решено от кой роден журналист да започне всичко това", разкри още Гешев.

"По делото има писмени доказателства за определените суми. Чакаме резултати от службите в Швейцария. Много неща са възможни, при положение, че той е имал телефон, дори и да си прехвърли парите", заяви той. "Днес ще уведомим госпожа Цачева за телефона. Ще види експертизите и благодаря на министерството на правосъдието, защото те са си свършили работата и са намерили конкретния телефон", каза още той.

За мен това е предателство към собствената държава, каза Гешев. На Банев е обещавана адвокатска защита пред европейския съд от руски адвокати, медийна кампания в Русия, включително срещу българската прокуратура, обсъждала се е хибридна война в негова защита, в разговорите се споменава известен български журналист, който да почне тази медийна атака, допълни Гешев.

Ако нямахме доказателства срещу семейството Баневи мислите, че френския съд щеше да ги екстрадира, посочи прокурорът.

Обвиняемите могат да се защитават по всякакъв начин, дори като лъжат. 30 г. затвор е достатъчна мотивация за това, каза зам. главният прокурор по повод делото срещу Десислава Иванчева. Той посочи, че според наблюдаващите прокурори публикуваните в сайтове СРС-та съответстват на тези по делото. Десислава Иванчева използва всякакви начини, за да се защити включително и с тази жалба до Страсбург. Тя има право на това. Не разбирам защо трябва да се говори, че България ще плаща, само защото г-жа Иванчева е подала жалба, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"Всички видяхте какво се случи при задържането на г-жа Иванчева. Въпреки това все още се говори и има твърдения, че парите са подхвърлени. Представяте ли си какво щеше да се случи, ако акцията не беше проведена по този начин. В момента тече дело и не искам да коментирам. Подсъдимите имат право да се защитават по всякакъв начин, включително и като лъжат. За това не може да им се търси съдебна отговорност. Няма да влизам в спор с подсъдими. С тях се влиза в спор в съдебната зала, а не в телевизионните студиа. Развихря се една медийна фиксация по темата с Десислава Иванчева и всичко се прехвърля на прокуратурата. Зад нея стои едно политико-медийна групировка, която е защитава", категоричен беше Гешев.

"Видях СРС-тата, които излязоха по медиите. Не съм наблюдаващ прокурор и не мога да ги коментирам. Прокурорите по делото обясниха, че има съвпадения. На всички е ясно, че в днешни дни се използват посредници и Десислава Иванчева няма да отиде и сама да си поиска. Г-н Ваклин е използвал всички законни методи и тогава се е обърнал към прокуратурата, за да получи последна помощ. Г-н Ваклин е потърсил Петко Дюлгеров, за да разбере защо се бавят преписките му, а не да му дава пари.

"Недосегаеми хора в България няма. Могат да бъдат проверени всички - политици, депутати, кметове, прокурори, министри. Не разбирам защо да не може да бъде претърсен офиси на адвокати, ако за тях има съмнения, че са свързани с организирана престъпна група. Поискали сме разрешение от съда и сме го получили, като вътре изрично сме посочили, че ще се извършват претърсвания на адвокатски кантори и домове. Открили сме необходимите доказателства след претърсванията. става въпрос за връзки с един руски олигарх, който е в санкционните списъци на ЕС и САЩ. Работим с партньорските служби. Има интересни неща по делото и става въпрос за пране на милиони евро. По делото са обвиняеми към момента 10 души, като сред тях има и шофьори на адвокатите, на които са прехвърлени фирми", коментира Гешев твърденията на адвокати, че канторите им са били претърсени незаконно.

"Относно Евгения и Николай Баневи, ние ги бяхме пуснали са издирване. Не мога да се занимавам и да следя екскурзиите на обвиняемите. Видяхте какво стана с Арабаджиеви - скриха се. Баневи не успяха. Няма угодия в цялата тази работа.

"За Митьо Очите очаквам възможно най-скоро да бъде екстрадиран. Не мога да кажа дата. Чакаме турските власти да потвърдят решението на съда.

Относно дали охраната ми е снимала Ценко Цонков - всичко това показва, че живеем в България. Защо никой не пита как така Чоков не е бил с носилка и патерици? Браво на този, който го е снимал, защото е изпълнил гражданския си дълг. Нито отричам, нито потвърждавам, че познавам този човек. Мога само да му кажа браво. Всички българи видяха как се изтърпява мярка "домашен арест".

Шефът на ДАБЧ е в ареста. Ето ви един пример за арест от високите етажи на властта.

Въобще не мисля за темата главен прокурор. В момента главен прокурор е Сотир Цацаров и нямам никакви намерения да ставам главен прокурор. Моята цел е по всички дела да постигнем добри резултати за прокуратурата и българските граждани", завърши Иван Гешев.