Руският парламент прие на първо четене законопроект, разширяващ правата на полицията, съобщава вестник "Комерсант" под заглавие "Разбивай, стреляй, отцепвай".

Вече се разрешава стражите на реда да разбиват коли и апартаменти, да отцепват жилищни сгради и да използват огнестрелни оръжия, не само щом някой се опита опасно да ги доближи или да докосне снаряжението им, но и в други случаи, преценени от полицая като "заплаха от нападение".

Разширява се и списъкът на случаите, в които е позволено да се използва огнестрелно оръжие, допълва изданието, цитирано от БТА.

Вътрешното министерство уточни, че такива пълномощия вече имат бойците от Росгвардия (бившите вътрешни войски и специални сили, б. р.) и Федералната служба за охрана.

В пленарната зала започна дискусия дали полицаите ще могат да слагат "каквото си щат" в колите на хора, "които не им харесат", и спада ли доверието към полицията в руското общество, посочва вестникът.

Депутатът от партия "Справедлива Русия" Олег Шеин обаче коментира, че не разбра защо са й на полицията нови пълномощия, "щом работи ефективно" - според статистиката престъпленията в Русия са намалели с една трета от 2000 г. насам, а убийствата и другите тежки престъпления са четворно по-малко оттогава.

При това според проекта от един полицай "не се търси отговорност за действия, извършени при изпълнение на задълженията".

Зам.-вътрешният министър Игор Зубов увери обаче парламента, че сега всеки полицай "десет пъти ще си помисли, преди да извади оръжие". По негови данни през 2019 г. служителите на реда в Русия са използвали огнестрелни оръжия близо 1000 пъти, при което са загинали 26 души, а само в три случая стрелбата е била призната за неправомерна.

Новите норми за употреба на огнестрелно оръжие дават възможност "със задна дата да се нагласи към тях всяка стрелба по граждани", коментира в същото време Павел Чиков, оглавяващ международната правозащитна група "Агора".

Реформата, предвиждаща наказателните лагери в Русия да се изместят извън градовете, няма нищо да промени, ако в затворите останат старите порядки от времето на съветската система ГУЛАГ. Така смятат експерти, потърсени за коментар от "Независимая газета".

Правозащитниците засега не подкрепят идеята. Според аналитици в днешните условия тя е вредна. Поне защото далеч от очите на обществени дейци и адвокати служителите в силовите ведомства ще могат по-лесно да скланят затворниците към "сътрудничество" - да пишат фалшиви самопризнания или да клеветят други хора. А надзирателите по-лесно ще ги изнудват за пари, продавайки "абонаменти за спокоен живот", добавя "Независимая газета".

Група депутати от Държавната дума начело с ръководството на комисията по сигурността внесе за разглеждане законопроект, целящ да прикрие личните, включително имуществени данни на съдиите, силовите шефове и бойци, служителите от контролните органи и техни близки, дори да не са застрашени животът и здравето им, информира "Комерсант".

Авторите твърдят, че проектът ще закриля правоохранителите от заплахи и спекулации. Но Иля Шуманов от руския клон на "Трансперънси интернешънъл" вижда в документа "добър, но неефективен" опит да се ограничи интересът към темата за корупцията в Русия.

Засекретяването на тези данни ще предизвика още по-шумни скандали, щом данни за корупцията тъй или иначе изплуват тук и там. Депутатите няма да подобрят и имиджа на властта - безусловната забрана за публикуване на имуществени данни "ще подкопае още повече бездруго отслабналото доверие към държавните служители", обяснява правозащитникът.

През годината в Русия са предотвратени 61 терористични престъпления, включително 41 атентата. Това заяви вчера пред Националния антитерористичен комитет и Федералния оперативен щаб председателят на комитета Александър Бортников, директор на Федералната служба за сигурност, пише "Росийская газета".

Силовите структури не допуснаха тази година терористични атентати в Русия, подчерта Бортников. Освен това по негови данни при операции на службите са обезвредени 49 бандити, 8 от които - престъпни босове. Задържани са 36 главатари на банди, 162 техни бойци и 591 помагачи. Иззети са близо 600 огнестрелни оръжия, над 100 000 патрона, повече от 3000 мини, гранати и други боеприпаси.

Ликвидирани са 50 нелегални работилници за производство и преработка на оръжия. Силите за сигурност и органите на реда са разбили 55 законспирирани клетки на международни терористични организации, не са допуснали в Русия да влязат 149 чужденци, замесени в екстремистка и терористична дейност. Прекратени са 184 акции с цел финансиране на тероризма.

Руските силови структури са взели и допълнителни мерки, за да гарантират сигурността на най-важните енергийни и транспортни обекти в страната, включително на Кримския енергиен мост и на транспортния коридор през Керченския проток, посочи Бортников, цитиран в московския официоз.