На 88-годишна възраст този свят напусна първият президент на независима Украйна Леонид Кравчук. За политическата история той остана известен още като "хитрата лисица", която се "плъзга между капките". Украинският политик, издигнал се до върхове в комунистическата партия, е ключов поддръжник на украинското движение за независимост. Помага и за смъртната присъда на Съветския съюз. Неслучайно той самият казва в интервю с Юлия Литвиненко, че винаги "отказва чадър", защото се надява да се "плъзне между дъждовните капки".

Кравчук успява да се издигне в редиците на украинската комунистическа партия, в която членува от 1958 г. Става председател на украинската Рада във все още съветската република през 1990 г. Напуска обаче партията след опита за преврат срещу съветския лидер Михаил Горбачов през август 1991 г., в месеца, когато парламентът приема декларацията за независимост.

Embed from Getty Images

Президентът Леонид Кравчук напуска избирателната секция по време на гласуване за украинския референдум за независимост

В същия ден, в който украинските избиратели подкрепят оттеглянето от Съветския съюз - 1 декември 1991 г., Кравчук е избран за президент.

Дни по-късно той подписва Беловежките споразумения за създаване на Общност на независимите държави с руския лидер Борис Елцин и беларуския - Станислав Шушкевич. Акт, който забива последния пирон в ковчега на Съветския съюз.

Embed from Getty Images

Срещата на върха на ЦЕИ в Минск, Беларус на 30 декември 1991 г. - С. Чучкевич (Беларус), Б. Елцин (Русия), Л. Кравчук (Украйна)

Политическото наследство на Кравчук

Сред най-значимите събития в Украйна по време на мандата на Кравчук е денуклеаризацията. Той подписва Лисабонския протокол през 1992 г., с който Украйна се задължава да се откаже от ядрения арсенал, останал в страната след разпадането на Съветския съюз.

По време на разпадането на Съветския съюз се оказва, че Украйна притежава третия по големина ядрен арсенал в света, включително около 1900 стратегически ядрени бойни глави. До 1994 г. Кравчук сключва поредица от споразумения, уреждащи изнасянето на ядрени оръжия от Украйна към Русия и присъединяването на Украйна към договорите за контрол на оръжията. В замяна на денуклеаризацията Украйна получава гаранции за сигурност от Съединените щати и европейските съюзници, залегнали в Будапещенския меморандум, подписан в края на 1994 г.

Embed from Getty Images

Първото официално посещение на Бил Клинтън в Русия. Подписване на тристранното изявление за ядрено разоръжаване на Украйна. Москва, Русия, 12 януари 1994 г

Денуклеаризацията, както и Будапещенският меморандум, са изключително важни за бъдещето на Украйна. Меморандумът привидно дава на нацията уверения от три ядрени сили - Русия, Съединените щати и Обединеното кралство, че срещу нейния суверенитет и териториална цялост няма да бъда използвана никаква сила. Договорът е нарушен за първи път от Русия през 2014 г., когато анексира Кримския полуостров.

Икономическата криза

Икономическите проблеми на Украйна водят до спад в политическата популярност на Кравчук.

За повечето граждани животът след независимостта бързо се превръща в ежедневна битка за икономическо оцеляване. В разгара на ерата на хиперинфлацията цените на основните стоки, включително хляб и яйца, се променят няколко пъти на ден, а заплатите изостават значително.

Неспособността на слабите държавни институции да управляват прехода от комунизъм към система на свободен пазар подклажда нарастващото разочарование на населението от независимостта и демокрацията. Освен това Кравчук се смята за пряко отговорен за бързото разрастване на сивата икономика на Украйна, която действа извън данъчната система на държавата. Резултатът е корупция.

Политическото напрежение достига връхна точка през есента на 1993 г., когато тогавашният премиер Леонид Кучма подава оставка. Процесът на денуклеаризация допълнително задълбочава политическите разделения, като дори става повод Кравчук да се съгласи на предсрочни президентски избори в опит да разреши задънената улица. Втората му кампания за президент завършва с изборна загуба от бившия му министър-председател Леонид Кучма.

Embed from Getty Images

Кандидатът за украинските президентски избори Леонид Кравчук целува украинка в традиционна рокля

Скоро след поражението си на изборите през 1994 г., Кравчук се присъединява към голямата бизнес и политическа група, известна като Kyiv Holding или Dynamo Group, ръководена от олигарсите Виктор Медведчук и Григорий Суркис. След края на президентството си Кравчук е народен представител и лидер (от 2002 до 2006) на парламентарната група на Социалдемократическата партия на Украйна. Въпреки официалните си центристки/социалдемократически лозунги, партията е широко асоциирана с големия бизнес, организираната престъпност, корупцията. Анализатори твърдят, че медиите, контролирани от групата, поддържат остра анти-САЩ и анти-НАТО позиция. 

Embed from Getty Images

Първият президент на Украйна Леонид Кравчук (вляво) прегръща президента Владимир Зеленски по време на среща в Киев, Украйна, 16 юли 2020 г.

Политическото кредо на Леонид Кравчук е да избягва конфликтите и директно да декларира позицията си. В крайна сметка обаче сравнително краткият мандат на Кравчук като президент е белязан от политическа дисфункция и икономически колапс.

"Украйна е всичко наведнъж за мен: минало, настояще и бъдеще; и живот, и смърт. Без Украйна животът е празен, чувствата са плитки, умът е избледнял", казва въпреки всичко първият президент на независима Украйна.