"Важното е да направим така, че турците да не избият кюрдите, да защитаваме религиозните малцинства в Сирия, всичко това все още е част от американската мисия". Това каза държавният секретар на САЩ Майк Помпейо в коментар след решението на президента Доналд Тръмп да изтегли американските войници от тази страна. 

В интервю за консервативния сайт Нюзмакс (Newsmax) Помпейо отказа да посочи график за предстоящото изтегляне на американските войници от Сирия, за да не "знаят точно" кога ще стане това "враговете" на Съединените щати.

Преди Коледа Тръмп изненадващо обяви, че ще върне у дома наброяващия около 2000 души американски военен контингент в Сирия, тъй като той е изпълнил целта си да победи групировката "Ислямска държава". Това решение шокира много съюзници на Съединените щати и доведе до оставката на американския министър на отбраната Джеймс Матис и на специалния пратеник на САЩ в антиджихадистката коалиция Брет Макгърк, припомня Франс прес, на която се позова БТА.

Впоследствие Тръмп уточни, че това изтегляне няма да стане "от днес за утре", а ще отнеме "известно време". Както изглежда, той си е взел бележка след призивите да не връща прибързано американските войници в Сирия у дома, отбелязва Франс прес.

Тръмп описа Сирия като "пясък и смърт", защитавайки решението.

Изтеглянето на САЩ от Сирия е заплаха по-специално за кюрдските милиции, които са съюзници на Вашингтон в борбата срещу "Ислямска държава". Турция не крие намерението си да започне офанзива срещу тях, за да предотврати обособяването на управлявана от кюрди територия край нейната граница, тъй като се опасява, че това може да засили сепаратистките настроения сред собственото й кюрдско малцинство.

Сирийските демократични сили (съюз на кюрдски, арабски, асирийски/сирийски милиции) твърдят, че изтеглянето може да доведе до възраждане на екстремистката "Ислямска държава", въпреки че е загубила почти цялата територия, която някога е контролирала. Те предупреждават, че решението на Тръмп може да доведе до бедствие.

Ислямистите държат позиция близо до град Хаджин в източната част на Сирия. Би Би Си пусна кадри от последните боеве в района и пита: "Това ли е последната позиция на "Ислямска държава" в Сирия?

Кюрдите се изтеглят

Сирийската армия съобщи за изтегляне на близо 400 кюрдски бойци от района на северния град Манбидж (на снимката), няколко дни след разполагането им в там в отговор на апел на кюрдските сили, заплашени от турско настъпление.

Колона от кюрдски бойни части, включваща над 30 автомобила, напусна района на Манбидж и се насочи към източния бряг на река Ефрат. Сведенията сочат, че до момента Манбидж са напуснали към 400 кюрдски бойци", съобщи на 2 януари сирийското министерство на отбраната.

Преди време основното кюрдско опълчение в Сирия, Силите за защита на народа (СЗН), заявиха, че са изтеглили хората си от Манбидж, но съседна Турция не спря да твърди, че такова изтегляне не е имало и заплаши за предприеме офанзива срещу града.

На 28 декември Силите за защита на народа потвърдиха изтеглянето си от района поради турската заплаха и призоваха сирийската армия да заеме позициите им. Още същия ден Дамаск обяви разполагането на правителствени сили край Манбидж.

Какво ще стане с Манбидж

Подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили навлязоха в покрайнините на града точно преди седмица, за първи път от години, по покана на кюрдските СЗН, които се страхуват, че изтеглянето на американците може да открие пътя за турска атака.

Град Манбидж очаква съдбата си

Снимка: AP/БТА

"Живеем в страх през последните няколко дни и не знаем какво става, и кой ще влезе в града", каза 41-годишният Исмаил Шаалан, който живее в Манбидж, откакто е избягал от боевете в района на Алепо преди две години.

"Дали ще са турците или сирийците?"

Турският президент Тайип Ердоган каза миналия петък, че за Турция няма да има никаква работа в Манбидж, когато "терористите" го напуснат, имайки предвид СЗН, които вече са се изтеглили от града.

Според Турция СЗН са едно и също с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води 34-годишна партизанска война в Турция. Турция се е зарекла да разгроми СЗН с помощта на съюзниците си сред сирийските бунтовници, някои от които идват от места, контролирани от СДС, и са силно враждебно настроени срещу кюрдските бойци, писа преди два дни Роди Саид от Ройтерс.

Подкрепяните от Турция бунтовници се мобилизират за атака срещу Манбидж в близките райони, които са под турски контрол, откакто Анкара навлезе в Северна Сирия през 2016 г., като част от усилията си да изтласка СЗН. Ердоган даде сигнал, че Турция не бърза да извърши операцията.

Същия ден СЗН, изненадани от решението на Тръмп за изтегляне, призоваха Дамаск да защити Манбидж.

Кой ще е новият военен министър на САЩ

Доналд Тръмп обмисля да назначи бившия сенатор демократ Джим Уеб за нов министър на отбраната, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс.

Като се позовава на анонимен представител на правителството на Тръмп, американският всекидневник отбелязва, че вицепрезидентът Майк Пенс и изпълняващият длъжността началник на канцеларията на Белия дом Мик Мълвейни са установили контакт с Уеб.