Иракски военни самолети нанесоха днес въздушен удар срещу събрание на лидери на "Ислямска държава" (ИД) близо до Дейр аз Зур в Сирия, като унищожиха сградата, където са се срещали терористите, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на иракската армия, в което не се дават повече подробности за атакуваните екстремисти.

В изявлението се съобщава, че самолети F-16 са извършили атака в близост до село Ал Суса в Източна Сирия, в момент когато "30 лидери на групировката Даеш ("Ислямска държава")" са се срещали в сградата.

Въздушният удар става ден след като иракското правителство намекна за по-голямо ангажиране на въоръжените си сили в Сирия, съвпадащо с началото на изтеглянето на американските войски от размирната страна. Ирак се опасява, че екстремистите от ИД в Сирия ще се опитат да пресекат границата.

Багдад нанесе няколко въздушни удара на сирийска територия с одобрението на президента на Сирия Башар Асад. Иракската армия и шиитски милиции засилиха присъствието си на границата през последните месеци.

На снимката: Иракски бойни самолети на парад в Багдад, 14 юли 2016 г.