Москва и Анкара са постигнали договореност за координация между военните представители на терен в Сирия след изтеглянето на американските войски от арабската република. Това съобщи днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров след преговори на високо равнище между Русия и Турция в Москва, предаде ТАСС.

Лавров посочи, че на разговорите е било отделено особено внимание на новите обстоятелства, възникнали във връзка с обявеното от САЩ решение за изтегляне на американските войници от Сирия.

"Беше постигнато разбиране за това как военните представители на Русия и Турция на терен ще продължат да координират своите стъпки при новите условия с цел окончателно изкореняване на терористичната заплаха в Сирия", заяви Лавров.

Турция и Русия имат обща цел да прочистят Сирия от всички терористични организации, заяви и турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция. Чавушоглу каза, че Турция ще продължи тясното сътрудничество с Иран и Русия за Сирия и по други регионални въпроси.

На срещата в Москва Русия и Турция са потвърдили принципа за спазване на териториалната цялост на Сирия.

"И от двете страни бе подчертано, че цялата работа ще бъде вършена при строго спазване на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, включително безусловно уважение към суверенитета и териториалната цялост на Сирия", заяви руският външен министър.

Лавров каза още, че разговорите с турската делегация са били "много полезни".

"В развитие на договореностите, които бяха постигнати от нашите президенти, ние разгледахме по-нататъшните стъпки за реализация на онези задачи, които бяха поставени в рамките на формата от Астана, преди всичко в контекста на борбата с тероризма, решаването на хуманитарни въпроси, създаването на условия за завръщане на бежанците", каза Сергей Лавров. Той допълни, че са били набелязани конкретни стъпки за активизиране на съвместната работа за създаване на условия, които ще позволят по-голям брой бежанци да се завърнат по родните си места.

Министрите на външните работи на Русия и Турция и министрите на отбраната разговаряха днес в Москва в продължение на час и половина. Ситуацията в Сирия след изтеглянето на американските войски от там бе основна тема на разговорите, посочва ТАСС. Решението за изтегляне на американските сили от Сирия бе обявено от президента на САЩ Доналд Тръмп на 19 декември.