САЩ се надяват новото крайнодясно правителство в Бразилия да подкрепи подхода им за решаване на политическата и икономическата криза във Венецуела, заяви американският държавен секретар Майк Помпейо на среща с новия си бразилски колега Ернесто Араужо в столицата Бразилия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Помпейо каза, че той и Араужо са обсъдили заплахите от страна на Венецуела. Двамата са изразили "дълбокото си желание да бъде върната на венецуелския народ демокрацията".

Държавният секретар специално изтъкна, че САЩ и Бразилия ще формират общ фронт срещу "авторитарните режими" в Латинска Америка, включително Венецуела, Куба и Никарагуа.

Как биха могли да подкрепят народите на трите страни във възстановяването на демократичното им управление и техните човешки права Помпейо обсъди в пристанищния град Картахена и с колумбийския президент Иван Дуке.

Помпейо беше в Бразилия за встъпването в длъжност на новия президент Жаир Болсонаро. Оттам той замина за Колумбия, за да се срещне с Иван Дуке.

Американският президент Доналд Тръмп запази наложеното през 1962 г. ембарго под предлог, че Куба, Венецуела и Никарагуа оформят "тройката на тиранията".

Готви ли Мадуро покушение срещу Дуке

В последните дни от 2018 г. агенциите съобщиха, че колумбийските власти разследват възможни заговори за убийството на президента Иван Дуке, в които може да участват тежко въоръжени венецуелци.

Външният министър на Колумбия Карлос Трухильо заяви, че по разузнавателни данни съществуват реални планове за нападение срещу десния президент, встъпил в длъжност през август м.г.

През последните дни на 2018 г. бяха задържани трима венецуелци с тежки оръжия, добави Трухильо. По данни, получени от полицията и армията, на 21 декември двама венецуелци са били заловени на автобус в Северна Колумбия, носещи дълги оръжия с калибър 5,56 мм, каквито се използват в армията. Дни по-късно беше арестуван трети въоръжен венецуелец.

Колумбийският президент отправя остри критики срещу венецуелския си колега Николас Мадуро и по тази причина неговата сигурност е подсилена с помощта на САЩ, Великобритания и Израел.

От своя страна Мадуро обвини Колумбия, че оказва помощ на терористи.

Леви срещу десни в Латинска Америка

"Индипендънт" писа, че леви президенти като Николас Мадуро на Венецуела, Даниел Ортега на Никарагуа и Мигел Диас-Канел на Куба, всичките определени като диктатори от Жаир Болсонаро, не са били поканени от екипа на президента, след като преди това все пак те са били поканени от бразилското министерство на външните работи. Ню Йорк таймс" на свой ред коментира, че президентите на Бразилия и САЩ имат сходни виждания, темперамент и стил, което увеличава вероятността за близки отношения между двете страни. Такова укрепване на отношенията, продължава вестникът, може да означава по-засилено сътрудничество по въпроса за Венецуела, както и по-голяма дистанцираност на Бразилия от Куба.

Милиони бягат от Венецуела

Хиперинфлацията и недостигът на хранителни продукти и лекарства накараха над 3 милиона венецуелци са избягали от страната през последните години. Според ООН този брой се очаква да нарасне до над 5 милиона до края на 2019 г.

Около 5000 души "събират живота си" и напускат всеки ден, нетърпеливи да избягат от икономическия колапс и хуманитарната криза, която прeпъва богатата на петрол Венецуела, отбеляза БиБиСи (BBC).

По-голямата част от венецуелците се отправят към други страни на Южна Америка. Повече от един милион венецуелци са избрали съседна Колумбия за свой нов дом, по половин милион пътуват през нея по пътя си на юг към Еквадор, Перу и страните отвъд тях.