"Съзнавайки, че дължим знак на всички хора, които са ни подкрепили, ще преценим дали предложението ни за нов кабинет да бъде внасяно в Народното събрание" - обяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев след консултациите при президента за съставяне на правителство.

Това се случи, след като и пред Румен Радев, и пред медиите от ГЕРБ заявиха, че са готови да излъчат състав на нов кабинет. Заради декларираното от другите парламентарни групи намерение за отхвърляне на предложението обаче е възможно най-голямата политическа сила въобще да не го внесе в парламента.

"Ако на консултациите имаше консенсус, това беше, че България колкото може по-скоро трябва да има работещо правителство със стабилна парламентарна подкрепа. Не можете да ни заподозрете в политически егоизъм. Дори и нашата роля да е служим честно в опозиция, България трябва да има правителство. Никой не иска да управлява, всички искат да ни критикуват, да ни се карат, такова нещо не съм виждал досега. Твърдо не на правителство на ГЕРБ - това е чудесно. А след това? Ако не стигат 1-2-3 депутати на "Има такъв народ", ще ги подкрепим, в името на това да дадем знакова подкрепа, за да има стабилно правителство. Трябва да видим предложенията все пак, какво ще прави такъв кабинет", каза Дончев, след като преди дни лично Бойко Борисов заяви, че може да осигурят на партията на Слави Трифонов "10 дежурни депутати".

В отговор на въпрос дали това значи, че са готови да се откажат от мандата, вицепремиерът отговори: "Има такъв вариант, не желаем да губим излишно време, да бавим излишно процедурата, готови сме да сме в опозиция".

Обявеният като кандидат на ГЕРБ за нов премиер Даниел Митов пък коментира:

"По време на разговорите с президента изразихме волята си да приемем мандата и да направим честен, открит и прозрачен опит да съставим кабинет, в следващите дни ще стане ясен и неговият състав. Ще стане ясно и дали ще има възможност за съставянето му. Ясно е, че България трябва да има бързи решения с оглед на пандемичната обстановка, възстановяването на икономиката и сложната геополитическа обстановка недалеч от нас. Обърнахме внимание и на езика в НС, а и не само - тук преди дни буквално един политически лидер си позволи да каже, ГЕРБ трябва да изчезне - не знам как планира той 840 000 граждани да изчезнат, такъв език е недопустим в демокрациите. Целта не може да бъде унищожението на политическия ти опонент. Надяваме се да се върне диалогът, ще търсим възможности за съгласие".

Митов уточни, че президентът не е казал кога ще им даде мандата.

Томислав Дончев коментира и горещата тема за Плана за устойчивост и развитие.

"Фокусираме си вниманието върху тези 12,6 млрд. Общия пакет е 50 млрд. Интересно защо никой не ме пита за останалите 35 млрд. Всички документи за тях са разработени и са внесени в ЕК. Планът стана обект на политическа интрига. Цяла кампания слушаме политическите сили, че имат план и ще ревизират този. Аз, бидейки в оставка, нямам моралното право, особено ако има алтернативни предложения да внасям Плана. За съжаление, от изборите минаха 2 седмици, но аз не съм видял алтернативен план. Той е внесен в парламента, ако той упълномощи правителството, той ще бъде веднага внесен в ЕК".

Накрая той допълни: "Оставям правото на новото правителство, ако реши - да го ревизира и преработи. Уговорили сме с ЕК отсрочка, за да дадем шанс, ако следващото правителство иска да направи алтернативно предложение".

Консултациите на живо СЛЕДЕТЕ ТУК >>