Добре е, че консултациите ще се случат в рамките на един ден, те трябва да се проведат форсирано. Това каза Георги Първанов, президент 2002-2012 година. По думите му ще се предостави мандат на победилата политическа партия.

"Оттам нататък вече всичко е в ръцете на лидерите. Ако има разум ще се получат нещата, ако не ще трябва да се довършват "предизборните битки". Те се пренасят вътре в парламента и в крайна сметка ще мерят мускули кой е по-най. Това не е добър вариант за България", отбеляза Първанов.

Според него към момента няма политическа криза.

"Все още сме в режим на структуриране на институциите в частност парламент, който след това трябва да излъчи евентуално правителство или поне да пробва на различните мандати. Надявам се да не се стигне до политическа криза, защото това в корона кризата, в икономическата криза, в която сме, ще ни дойде прекалено много", коментира Георги Първанов. който днес представи книгата си "Пътуване към паметта. Разкази за политиката".

Той заяви, че президентът трябва да е коректив, но в моменти трябва да прояви градивност.

"Работил съм с три правителства за два мандата, но не съм си и помислял да пробвам да вървя към служебно правителство. Имал съм във вътрешния си джоб списък на служебен кабинет, но не си позволих. Напротив, бях един от онези, които градяха, стабилизираха изпълнителната власт, дори споделяха непопулярни мерки на правителството", отбеляза още държавният глава.

Представяне на книгата му събра десетки съпартийци, политици и интелектуалци.

"Някакъв автор беше написал "Абе, и той откога взе да пише?", а пък аз в политиката съм на приливи и отливи, но в науката в писането съм цял живот, каза с усмивка Първанов. Колегите от екипа ми знаят, че даже политическите речи съм предпочитал сам да пиша, да си поема отговорността. Тъй че съм пишещ човек. И се докачам на тази тема. Тази книга също съм я написал сам - отначало докрай нося своята отговорност".

"Има много неща, които могат да обяснят защо един човек, който е бил в политиката, посяга към перото. Някой трябва от време на време да се обажда, за да изчиствам изтляващата историческа памет", каза още Първанов. Той изрази надежда един ден синовете му, както и неговите внуци, да посегнат към тази книга - за да опреснят спомените си.

"Аз държа на тезата си, че президентът е силен не със своите правомощия, а със своето влияние, със своя авторитет, и тук са неговите лостове и възможности за въздействие", смята Първанов.

Стремял съм се през годините да го докажа, стремял съм се да бъда необходимия социален коректив, затова имам своите 30-ина случая на вето по време на двата мандата, когато това се налага, допълни той. "Защото се налага да наложиш вето и заради противоконституционност, но и заради това депутатите да вършат по-качествено своята работа", каза Първанов.

По повод работата си три правителства по време на двата негови мандата той подчерта изключително ползотворната му работа с премиера Симеон Сакскобургготски.

За историята не е маловажно да се знае, че спасяването на нашите медицински сестри в Либия има един мит, който витае - че този въпрос е решен от президента Саркози и неговата съпруга Сесилия, заедно с финансовата помощ от арабски лидер, каза Първанов. "Не отричам, напротив, подчертавам и съм признателен за ролята на френското президентско семейство. Но да се разберем, скъпи приятели, драги сънародници, заслугата си е наша, българска", каза още Първанов.

Ние, българските държавници, политици и дипломати, изработихме план за действие, който наложихме на Европейския съюз и на други наши западни приятели и, стъпка по стъпка, постигнахме очаквания резултат, добави той.

"Това е едно мемоарно произведение, което по същество е мащабно политико-исторически, аналитично и публицистично повествование, което по напълно естествен начин е своеобразно продължение и обобщение на много от вижданията и тезите на автора, застъпени в неговите предходни книги", каза проф. Борислав Борисов.

По думите му "наличието на субективния момент в този тип издания е неизбежен и в тази книга също присъства, но, както отбелязва нейния автор, тя има преди всичко документален характер - като споменът допълва картината и детайлите на обстановката".

"Като деец на Българската социалистическа партия и като неин ръководител, преминал през нелеки изпитания, президентът Първанов осъществи два успешни мандата като съблюдаваше точно духът и буквата на конструкцията. Той уплътни конституционните правомощия на президента - нещо, което други президенти не сториха", каза проф. Пламен Киров.

"Срещата с миналото, стъпването по жаравата на миналото носи емоции. Тази книга е раздвоена между страстта на историка Георги Първанов и документите, с които той борави. В същото време, има едно пристрастие една самопреценка по отношение на това как стоя аз в миналото, какво съм направил, обръщайки се към паметта", коментира проф. Валери Стефанов - директор на Университетското издателство, под чието лого излизат мемоарите на Първанов.