В понеделник сутринта президентът Румен Радев започва консултации с парламентарно представените политически партии за сформиране на ново правителство.

"Постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата", заяви президентът при обявяване на дата за консултации с политическите партии.

"Знаете максимата, че когато всички са управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети, ясна ценностна рамка, ясни граници на възможните компромиси и най-вече - ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти", категоричен бе държавният глава.

Очаква се във вторник - 20 април, държавният глава да връчи първия проучвателен мандат на най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС.

До седем дни след това групата предлага правителство. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че те няма да се бавят седем дни.

Ако тяхното предложение с премиер Даниел Митов не бъде одобрено от парламента, президентът връчва мандата на втората по големина парламентарна група - "Има такъв народ". Тя също има седем дни, за да предложи кабинет или връща мандата.

При провал президентът дава възможност на трета парламентарна група, този път по своя преценка, да състави правителство, отново до седмица.

Ако и третият опит се провали, президентът разпуска парламента, насрочва избори в двумесечен срок и назначава служебно правителство.

Ако всяка от трите партии държи мандата по една седмица, то целият процес приключва на 11 май, а датата на евентуален предсрочен вот може да е на 11 юли, неделя.

Ако обаче партиите държат мандата по-кратко, то изборите могат да бъдат и по-рано - още в края на юни или началото на юли.