"Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Ако ни потърсят за консултации, бихме подкрепили правителство на втората политическа сила "Има такъв народ" - това повтори и на консултациите при президента лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова. Тя обяви и условията за подкрепа на третата политическа сила в парламента, макар минути по-рано от "Има такъв народ" да бяха категорични, че ще спазят обещанието си да не се коалират с "партиите на статуквото", сред които визират и БСП. 

Заедно със заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин, Христо Проданов, Атанас Зафиров и Ирена Анастасова, представителите на левицата се явиха при държавния глава като трета политическа сила, избрана на парламентарните избори. Президентът Румен Радев коментира, че не изключва варианта за трети мандат и поради тази причина иска да разбере нагласите на партиите.

А Нинова каза и какви са условията за подкрепа на кабинет на "Има такъв народ": 

  • "Да се предприемат спешни и важни стъпки за преодоляване на икономическата, здравната и социалната криза. Стъпки, ориентирани най-вече към помощ на хората, на домакинствата и икономиката". Тя посочи, че вече са факт първите законопроекти на БСП, ориентирани към ръст на доходите, помощ на младите семейства, възрастните хора и бизнеса в условията на криза.
  • Да се започне обективна и задълбочена ревизия на управлението на Борисов. "Ще се включим активно в работата на комисията. Нещо повече. Ще представим нашите досегашни проверки, които правихме през последните четири години. Имаме достатъчно информация и документи и ще ги предоставим на комисията", каза Нинова. 
  • Конкретни стъпки по Плана за възстановяване и устойчивост. "Два месеца преди изборите поискахме той да бъде разгледан от парламента, но не просто разглеждан. Готови сме с конкретни наши предложения за неговото подобряване и усъвършенстване. И по тази тема имаме най-висока степен на готовност за действия, а не просто думи", добави лидерът на "БСП за България".
  • Нови изборни правила, които да гарантират прозрачност и честност на изборите. "Тук също сме последователни и действени", категорична бе Нинова и подчерта, че ще държат на видеонаблюдение на изборите, машинно гласуване и активна регистрация за изчистване на "мъртвите души" от списъците. Против са обаче субсидия от 1 лев. 

"Що се отнася до това, ако и когато решите да връчвате трети мандат и ако той е при нас, ще съберем колективните органи на партията и ще решим какво да правим", каза още лидерът на БСП. По думите ѝ пред журналисти след консултациите, президентът не им е казал дали ще връчи мандатът на тях, ако се стигне до такъв. Тя отрече и декларираната подкрепа за втори мандат на президентската двойка Радев-Йотова да е свързана с надеждите на левицата държавният глава да връчи на тях третия мандат за съставяне на кабинет.  

Държавният глава пък посрещна представителите на "БСП за България" с думите, че предизвикателствата пред страната ни са значими и изискват съставяне по възможно най-бързия начин на отговорно оперативно управление в лицето на един нов кабинет. Той подчерта обаче, че в същото време този кабинет не бива "да бъде плод и на безпринципни коалиции, защото те само могат да задълбочат кризата".

Ето какво още каза президентът Румен Радев:

"Консултациите ни с вашата група са важни най-малко по две причини. Първата е, че хилядите български граждани, които ви подкрепиха и на тези избори, свързват с вас надеждата си за по-социална, солидарна и справедлива България. Второто и не по-малко по важност е вашият дългогодишен опит и традиции в парламентаризма.

В момента те са изключително важни за намиране на баланс между изключително амбициозния законодателен дневен ред на 45-ото Народно събрание, предвид внесените многобройни законопроекти още първия ден, и очертаването на времевия хоризонт за съставяне на правителство със солидна парламентарна подкрепа. Тук виждам вашата роля, опит и мъдрост да търсите онези пресечни точки на приоритетите, ясни цели, и отговорност чрез активен диалог в 45-ото Народно събрание. То е гарантът, който е трябва да произведе новия кабинет". 

Консултациите на живо СЛЕДЕТЕ ТУК >>