"Президентът може да изиграе много по-голяма роля от номиналната", смята Янаки Стоилов от БСП. В предаването "Тази сутрин" на bTV той очерта два варианта за действие пред Румен Радев в предстоящото свикване на новия парламент и раздаването на мандатите.

"Може последователно да свика на бързи консултации всяка една от партиите в парламента. Това ще отнеме около три дни и ще може да се ориентира какви са възможностите за сформиране на правителство", каза Стоилов.

Ако Радев постъпи така, по този начин той ще съдейства на парламента да се направи опит за сформиране на правителство, отбеляза политикът от БСП.

"Ако се започне формалната процедура, тази дейност е оставена само на отделните партии. Видяхме каква позиция заеха те", каза Стоилов.

"Вече виждаме, че тези, които спечелиха изборите, макар и с недостатъчно, искат и са готови, но не могат да направят правителство. Следващите вероятно могат да получат подкрепа, но не е сигурно, че искат такава", каза още Стоилов.

Стоилов беше един от членовете на левицата, поискали оставката на Корнелия Нинова след ниските резултати на партията на парламентарните избори на 4 април.

"Аз заявих моята позиция, че при такава тежка загуба има солидарна отговорност. Аз поех моята, тази отговорност се отнася до всички, не изключва и председателя", каза Стоилов.

По думите му ролята на партията сега е да се опита да намери отговор на въпроса какви са очакванията на гласувалите за тях.

Стоилов каза също, че бил учуден от категоричната подкрепа, която заяви Нинова за партията на Слави Трифонов. "Тя го заяви твърде дефинитивно при положение, че предстояха срещи с областни ръководители и националния съвет", допълни той.