Миналия уикенд близо 3000 души се събраха на парти с 400 надуваеми лодки по един плавателен канал в Берлин. В нормални времена подобно нещо не би събудило недоволство, но сега, при пандемия?

"Кадрите от събирането ме тревожат", написа в Туитър германският министър на здравеопазването Йенс Шпан и неговата критика не беше единствената.

Междувременно все по-малко германци са склонни да се придържат към правилата за социална дистанция и да зачитат останалите хора.

Това личи и в ежедневието. В обществения транспорт, в супермаркетите и в останалите магазини важи задължението за носене на предпазна маска и за спазване на дистанция от поне метър и половина. Но маските по лицата на хората се виждат все по-рядко, а който пазарува, нерядко се оказва обграден от тълпа клиенти пред касите.

Спад в риска от зараза

Вижда се, че все по-малко германци се страхуват от евентуална зараза с коронавирус. Преди два месеца броят на хората, които се страхуваха да не се заразят, беше двойно по-висок отсега. Причината за това е ясна: от края на април новите инфекции постоянно намаляват, а политиците вдигат едно след друго въведените ограничения. Над половината от гражданите в Германия смятат тази тактика за правилна - става ясно от последното проучване на общественото мнение, проведено по поръчка на общественоправната телевизия АРД.

Според резултатите само трима от всеки десет граждани са на мнението, че разхлабването на мерките е прекомерно. 13 процента пък са на коренно обратното мнение - че досегашните мерки за разхлабване на карантината не са достатъчни. Сред привържениците на това второ мнение има особено много поддръжници на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия".

16 провинции - 16 различни разпоредби

Курсът за нормализиране на обществения живот като цяло среща одобрението на германските граждани. Обект на критики обаче е фактът, че няма единни правила за цялата страна, а всяка федерална провинция въвежда собствени разпоредби, част от които се различават съществено едни от други. Това се отнася както до броя на хората, които имат право да се разхождат заедно на открито, така и до връщането на децата в училище и в детските градини, отварянето на плувните басейни и носенето на предпазни маски в ресторантите.

55 процента от германците са недоволни от наличието на подобни разлики и биха предпочели федералните провинции да намерят единно решение по тези въпроси. Все пак има и доста граждани - 45 на сто, които смятат, че провинциите трябва да имат право сами да взимат решенията, свързани с карантината и нейното отменяне.

Текстът е публикуван ТУК