Преди 133 години българският народ написва първите редове от своята нова история. След бунтове в различни градове на Източна Румелия, подкрепени от княз Александър I Батенберг, Съединението на България е постигнато на 6 септември 1885 г.

И макар Берлинският конгрес да разпокъсва странни, той не успява да прекъсне здравата духовна нишка, която свързва Княжество България с Източна Румелия.

По традиция кулминацията на честванията са в Пловдив. Те започват в 9.30 часа в града със старт на 43-ия Международен мемориален маратон "Съединение". Той ще тръгне от град Съединение, а финалът ще е в Пловдив на едноименния площад.

От 10.00 часа в катедралния храм "Света Богородица" ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай. Час по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов, а в 11.30 часа - пред паметната плоча на майор Райчо Николов.

Тържествата продължават в 12.00 часа на площад "Стефан Стамболов" с празничен концерт с участието на Биг Бенд Пловдив и солист.

На площад "Централен", пред Военния клуб, в 18,30 часа е възстановката на събитията от 6 септември 1885 година от комитет "Родолюбие".

Половин час по-късно на площад "Стефан Стамболов" концерт ще изнесат Студентска музикална формация "Жара" към ПУ "Паисий Хилендарски".

В Плевен с участието на представителни подразделения от гарнизон Плевен ще се проведе тържествена церемония пред паметн на загиналите от 4-и пехотен Плевенски полк в Сръбско-българската война в градската градина, а в Горна Оряховица с почетен караул и поднасяне на венци и цветя ще се чества празника пред "Паметния знак на загиналите във войните".

В Ямбол военнослужещи ще вземат участие в ритуал по издигане на националното знаме и шествие до Паметника на героите, загинали за националното освобождение. Представителен блок от авиобаза Безмер ще участва в тържествена проверка (заря) в града.

Военнослужещите гарнизон Шумен пък ще поднесат венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци.

Във Варна, Бургас, Хасково и Чирпан ще се състоят тържествени ритуали по издигане на националния флаг и поднасяне на венци с цветя.

Военнослужещи от ВМС ще вземат участие и утре, 7 септември, в Добрич в проявите по случай 102-ата годишнина от Добруджанската епопея. На 7 септември от 10.00 ч Представителният духов оркестър, почетен караул и венценосци от ВМС ще участват във военен ритуал, отдаване на почит, полагане на венци и цветя и отслужване на панихида в памет на загиналите войн пред паметника на генерал Иван Колев - Освободителя на Добруджа.

В 19.45 часа в Музея на Съединението ще бъде открита изложбата "Пловдив в културната история на България", а от 20.30 часа площад "Съединение" е тържествената заря-проверка, след която слово ще произнесе президентът на Република България Румен Радев. Движението по бул. "6 ти септември" в участъка от бул. "Цар Борис III Обединител" до бул. "Руски" ще бъде спряно движение на МПС от 18.00 до приключване на събитието.