Темата за неспазването на правилата за движение по пътищата е отдавна банална за хората, живеещи в България. Пътно-транспортните произшествия са толкова много, че едва ли има шофьор, който кара и не е участвал в тях. За щастие, повечето са главно с материални щети и уплаха, но има и много сериозни пострадали.

София държи първото място не само по брой автомобили но и по брой катастрофи, макар че едва ли има реална статистика за това. Вече свикнахме да не виждаме пътна полиция по софийските улици и затова всеки си прави, каквото иска. Движение в лентата за градски транспорт е нормално нещо по "Цариградско шосе", рядко, на седем-осем месеца веднъж се появява полицай и за часове всичко се нормализира. После пак си е същото.

Направиха велоалеи по "Дондуков", но по тях се движат не само велосипеди. Нерядко се движат и таксита, така че вероятно вече можем да говорим за велотаксита на бензин или газ.

Но ако си мислите, че това е само в София, дълбоко грешите. Днес репортер на Dir.bg стана свидетел на сблъсък на две коли в Пазарджик. Едно нерегулирано кръстовище в града - на улица "Вит I" и "Никола Ръжанков" предизвика произшествието, нерегулирано, защото преди е имало знак "Стоп", но той е изчезнал-откраднат, махнат или просто паднал.

За щастие-само леко пострада жена, която бе откарана в болница. Този път нямаше жертви.

Всичко това може да бъде ограничено много лесно, прави се в много градове. Поставяш камери и регистрираш-после фишове, глоби, по-строги санкции за неплащащите. Но никой не си прави този труд-вероятно защото няма далавера, нищо не може да се открадне. Така ще продължаваме и ще става все по-лошо, колите се увеличават, пътищата не, местата за паркиране-намаляват. Докато на всички ни писне, но кога ще стане това, никой не казва.