Само за ден (вчера) възрастни хора дадоха около 200 хиляди лева на телефонни измамници у нас, обобщи БНР.

При най мащабната измама жена на 72 години от столичния квартал "Младост" е дала около 100 хиляди лева в злато и пари: повече от 2 килограма злато, 17 400 лева, 8700 евро и после още 1000 лева, тя оставила на различни места в София. Излъгана е по схемата съдействие на полицията.

Пак в "Младост" друга жена е оставила на спирка на градския транспорт близо 33 хиляди лева, за да съдейства на мними полицаи.

При друга измама в Добрич пак пенсионерка е дала 32 хиляди лева на измамници, а възрастен мъж от Стара Загора е оставил 10 800 лева.

За пореден път от МВР напомнят на възрастните хора

Няколко други по-големи измами от последния месец

На 13 ноември жител на Кюстендил на 77 години е станал жертва на телефонна измама от друг мъж, представил се като служител на полицията, който поискал съдействие за залавянето на измамници. Възрастният мъж се доверил и предал торбичка с 9000 лв. на непознат на улицата, в близост до дома си.

На 11 ноември възрастна жена от Нова Загора е станала жертва на телефонна измама, съобщиха от ОД на МВР-Сливен. 74-годишната "полицай" подмамил по телефона жена да помогне на органите на реда за залавяне на престъпна група. Жената хвърлила от балкона 8000 лева и златни накити.

На 31 октомври пенсионерка от Димитровград била заблудена да "съдейства на полицията". След като изпълнила инструкциите на мним полицаи, тя хвърлила от терасата на жилището си сумата от 10 000 лева. 

На 25 октомври 71-годишна кърджалийка се простила със сумата от 65 000 лв., която прибрали телефонни измамници. Жената била призована да помогне за задържането на телефонни измамници. Първата сума от 40 000 лв. била изтеглена от банка в Асеновград и предадена в Пазарджик, а втората - от 25 000 лв. изтеглена в Пазарджик и предадена там. 

Дни по-рано друга жена от Кърджали - на 82 г., е била ощетена от телефонни измамници с 35 948 лв. Жената предала парите на два пъти, в рамките на два дни, уточняват от пресцентъра. Тя била убедена от анонимен мъж, че ще помогне на полицията за залавяне на група, извършваща измами по телефона, и била насочена къде да ги предаде. Било й казано и кога сумата ще й бъде върната. Според информацията на МВР, на 12 октомври (петък) жената пътувала до Димитровград, за да предаде сумата от 19 375 лв. на непознат мъж. На следващия ден отново предала в Димитровград пари - този път 16 573 лв. Измамниците обещали, че ще върнат парите в понеделник, след приключване на операцията...