Мъжът, задържан след серията от нападения с нож в търговски център в северния английски град Манчестър днес, е арестуван по обвинение в тероризъм, съобщи местната полиция, цитирана от Асошиейтед прес.

Според заместник-полицейския началник на Голям Манчестър Ръс Джаксън властите не знаят какъв е мотивът за атаката на нападателя в мола "Арндейл" в центъра на града, но той е подбирал жертвите си "случайно, действал е брутално и, разбира се, това е било изключително травмиращо за всеки, който е станал свидетел" на деянието му. Според него ранените с нож са няколко души. Те са настанени в болница. Според местни медии един от тях е сериозно пострадал.

Мъжът влязъл в мола около 11:45 ч, въоръжен с голям нож. Двама невъоръжени полицаи обаче се изпречили пред него и той ги подгонил, а те поискали спешно помощ от колегите си. Според предварителните сведения нападателят е около 40-годишен.

Британският премиер Борис Джонсън каза, че е "шокиран от инцидента" и благодари на властите за професионалната им реакция. "Моите мисли са с пострадалите и засегнатите" от инцидента, се казва в негово изявление по случая, цитирано от ДПА.