Брентън Тарант, който откри стрелба и уби 51 мюсюлмански поклонници в джамии в Крайстчърч, беше официално обвинен в тероризъм, съобщиха от полицията в Нова Зеландия, предава AFP и Фокус. 

"Сега е заведено обвинение в извършването на терористичен акт по член 6А от Закона за борба с тероризма от 2002 г. срещу Брентън Тарант", се казва в изявление на полицията.

От там уточниха, че в допълнение към терористичната обвинение, сега Тарант е изправен пред 51 обвинения за убийство и 40 за опит за убийство по време на атаките на 15 март в града на Южния остров.

Както е известно, 28-годишният Брентън Тарант беше задържат веднага след инцидента, при който бяха убити 51 мюсюлмани по време на петъчната им молитва.

За първото изслушване по делото атентаторът беше въведен в съда от двама въоръжени охранители, след което съдията Пол Келър прочете обвинителния акт.

Тогава Тарант не е показал разкаяние, а докато го снимали, той е демонстрирал нацистки жестове.

Премиерът на Нова Зеландия - Джасинда Ардърн, която пристигна в Крайстчърч, заяви на пресконференция, че атентаторът е имал разрешително за оръжие и е притежавал законно пет пистолета.

Тя допълни, че се ангажира да промени законодателството, свързано с притежаването на оръжие.