Испанският трафикант на наркотици, задържан в България, е стоял на много високо ниво в наркоорганизацията, обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Той коментира новината, че в България е задържан един от най-издирваните испански наркотрафиканти и каза, че случаят показва каква е "силата на европейските механизми за противодействие на престъпността".

Сигналът за него е получен на 12 февруари пред европейската мрежа за активно издирване на бегълци.

"Незабавно е направена организация от колегите във Варна... Реално задържането е станало на 17 февруари, като на 26-и е изправен пред Окръжен съд Варна, който е разрешил предаването му на испанските власти. Надяваме се това да се осъществи на 13 март", каза министърът.

На базата на начина на издирване и подадена информация, че лицето възнамерява да напусне ЕС и да се укрие в трета страна, Младенов допусна, че задържаният има "сериозен ранг" в наркотрафика.

"Ползваме се с доверие пред всички партньори и оправдаваме това доверие с тези незабавни действия. При всеки един такъв сигнал се действа незабавно", каза още той коментирайки случая.