Испанската Гражданска гвардия съобщи днес, че в България е арестуван един от най-издирваните испански наркотрафиканти, който променил външния си вид, като значително увеличил килограмите си и се готвел да избяга във Венецуела, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Испанецът с инициали J.S.A. според Гражданската гвардия играел много важна роля в "опасна престъпна организация, която вкарвала в Испания и в останалата част на Европа големи количества кокаин от Южна Америка и се занимавала с пране на пари". Той бил издирван от 2013 г. от испанските съдебни власти и бил един от десетте най-издирвани хора от Гражданската гвардия, гласи съобщение, публикувано в Мадрид.

Медии съобщиха, че името му е Хорхе Арбиза и е на 44 години.

В началото на февруари агенти, специализирани в издирването на бегълци в Испания, научили, че той е в българския пристанищен град Варна. Те допуснали, че е "възможно той да носи огнестрелно оръжие при пътуванията си и значително да е променил външния си вид, като е напълнял с повече от 50 килограма", добавя Гражданската гвардия. Според нея българската полиция потвърдила това и извършила ареста.

В момента на задържането заподозреният наркотрафикант имал фалшиви испански документи за самоличност и смятал да напусне България и да отпътува към Венецуела в следващите дни. 

"Испанският поданик се издирва за крупен наркотрафик и за участие в международна организирана престъпна група, както и за пране на пари, свързано с този наркотрафик....Любопитна подробност е, че е задържан с фалшиви документи, установена е самоличността му с дактилоскопски отпечатъци", коментира пред БНТ Радослав Лазаров - и.д. окръжен прокурор на Варна.

Мъжът е живял във Варна известно време. Задържан е на 17-ти февруари в центъра на града. Имало е подозрения, че може да пътува въоръжен. Преди дни Варненският окръжен съд е решил да го екстрадира в Испания.

"Доколкото е упоменато в документите по искането за предаването му, грози го затвор от 13 години и 6 месеца в Испания. В България няма как да бъде съден, защото не е извършил престъпление по българския наказателен закон", допълни прокурорът.