15-годишен тийнейджър повали с ритник в главата 21-годишен мъж в центъра на Сандански и му нанесе още удари с крака и ръце. На пострадалия е причинена лека телесна повреда.

Брутална сцена, при която непълнолетния рита мъж във видимо нетрезво състояние, се е разиграла на 2 август вечерта. Нападението е извършено на централния площад в града.

Прокуратурата разследва нападение от страна на 15-годишния тийнейджър. Работата по случая е започнала на 5 август, когато е подадена жалба от пътърпевшия, съобщиха от държавното обвинение.

Става дума за непровокирана агресия, каза районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки пред БНТ и NOVA.

"15-годишен младеж с италианско име, но с българско гражданство и без италиански произход, по никакъв начин непровокиран от пострадалия, който му се е видял безпомощен, тъй като видимо е бил в пияно състояние, казва на един негов приятел "искам да снимаш как ще го пребия тоя". След което се засилва от разстояние от около 5-6 метра, скача и от въздуха удря с крак главата на пострадалия, който пада на земята, но това не спира извършителя. Нанася му още два удара с крака и един с ръка", обясни прокурор Ковачки.

В този момент наблизо имало хора, които спрели момчето. Минути след нападението на място пристигнал и полицейски патрул.

"Въпреки че на място са явява и полицейски патрул, извършителя още веднъж удря пострадалия. Пак е разтърван от близки хора. Каква е причината за тази агресия, това може би отговор ще даде психологична експертиза", допълни прокурор Ковачки.

Младежът не е задържан, не е тестван за алкохол и наркотици, казаха от прокуратурата, откъдето добавиха, че психологическа експертиза ще търси причината за проявената агресия. В момента с него работят от Детска педагогическа стая.

Срещу момчето е образувано досъдебно производство по чл. 131, ал. 1, т. 12, вр. чл. 130, ал. 2 от НК. Предвиденото наказание е "лишаване от свобода" от една до пет години, но тъй като извършителят е непълнолетен, наказанието се редуцира до две години. 

"Той може да отиде зад решетките, но само теоретично. На практика - не", уточни Ковачки.

Това не е първото провинение на 15-годишния тийнейджър. Преди около година той е нападнал и непълнолетен, като и тогава с агресивния тийнейджър също са работили от Детска педагогическа стая. Не е ясно обаче дали младежът от Сандански има участие и в други побои.