Втори екип от нови 36 български огнеборци замина за съседна Гърция, за да помага на колегите си в южната ни съседка в овладяване и ликвидиране на пожарите там. Те сменят първия екип на модула ни за борба с горските пожари, който замина на мисия в Гърция на 23 август и който се завърна днес.

Те бяха посрещнати в двора на пожарната в Кърджали лично от директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов, откъдето днес по обяд потеглиха нови 36 огнеборци за Гърция.

"Първото нещо бе да им благодаря, че се прибраха живи и здрави. За нас това е най-важно. Представиха достойно България, показаха истински професионализъм", каза пред журналисти Александър Джартов. Той допълни, че работата рамо до рамо с гръцките пожарникари показва изграденото доверие, вярата в способностите и професионалните качества на българските огнеборци.

"Ние нямаме, разбира се, съмнение за това, но е хубаво, когато видим, че и други ценят техния професионализъм, техните умения като пожарникари. Това ни носи удовлетворение. Същевременно всяка една такава мисия ни помага да ставаме все по-добри като професионалисти", каза още директорът на ГДПБЗН.

Първият екип пожарникари се завърна от Гърция:

Снимка: БТА

Първият екип наши огнеборци участва в пожарогасителни дейности по овладяване на труднодостъпни огнища на пожари, патрулиране и охрана на засегнатата територия, съвместно с гръцките пожарникари и екипи на военните в района на населените места Лефкимми, Кила, Сапес и Лептокалия.

Първият екип пожарникари се завърна от Гърция

Снимка: БТА

"Нашите наблюдения бяха от пожара в Александруполис. Ние работихме рамо до рамо с гръцките колеги, в много добра координация, заедно извършвахме нашите действия. Мога да кажа, че станахме един екип", коментира ръководителят на българската мисия в Гърция и директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград комисар Валентин Василев. По думите му начинът на работа на пожарникарите от България не се различава много от другите пожарникари. "Всички дават сърцето си там, за да спрат тази стихия и тя да не продължава да бушува", каза още той и допълни, че от мисията в Гърция никога няма да забрави как гръцките му колеги са прегръщали и благодарели на българските след ликвидиране на един от пожарите на най-трудният терен, на който са били.

Втори екип от нови 36 български огнеборци замина за съседна Гърция, за да помага на колегите си в южната ни съседка в овладяване и ликвидиране на пожарите там

Снимка: БТА

Подкрепата от българска страна е по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз и чрез който в Гърция са изпратени над 400 пожарникари и повече от 60 специализирани автомобила от седем държави.

Втори екип от нови 36 български огнеборци замина за съседна Гърция, за да помага на колегите си в южната ни съседка в овладяване и ликвидиране на пожарите там

Снимка: БТА