Продължава борбата с огнената стихия в Гърция. Пожарите в северната част на страната приближават българската граница. Истинско бедствие и огнена стихия на огромна територия. Това са първите впечатления на 36-те български пожарникари, които се притекоха на помощ на гръцките си колеги. Гръцката прокуратура вече разследва версията за организирани палежи и обяви нови арести, сред които са и 13-те мигранти, "задържани" от граждани.

Тринайсете мигранти, които бяха незаконно задържани от граждани и заключени в ремарке, са с обвинение в опит за палеж, поставил в опасност живота на хора, производство и притежание на експлозиви и незаконно влизане в страната, съобщи гръцката телевизия "Скай".

Мигрантите, с произход от Сирия и Пакистан, бяха незаконно задържани от трима души, които ги обвиниха в умишлено предизвикване на пожари в горските райони край Александруполис. По предложение на прокурора срещу тримата, които са задържали миграните, също са повдигнати обвинения.

Междевриминна главният прокурор на Гърция разпореди проверка на възможността за наличие на организиран план за палежи в района на град Александруполис, където пожарите отнеха живота на над 20 души.

Само в рамките на два часа днес гръцката полиция е предотвратила девет опита за умишлени палежи в района на Авлона в област Атика, както и в подножието на планината Парнита.

Четирима души са арестувани от гръцката полиция за вероятно причиняване на горски пожари в Авлонас и Мениди в област Атика, Централна Гърция, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ.

Във фокуса на разследването е 45-годишен жител на Авлонас, заподозрян за три последователни палежа днес. Според информация на телевизията мъжът е видян сутринта да се движи подозрително с пикапа си, след което по пътя му да избухват пожари.

Министърът на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикиляс определи случващото се в Авлонас "не просто за недопустимо, но и за безнравствено и престъпно" и отправи закана към подпалвачите, че ще бъдат наказани с цялата строгост на закона.

"Това, което се случва, е не само прекалено, но жестоко и престъпно. Открихме камион, за който има подозрения, че се използва за палежите. Извършват се арести. Уверявам ви, че пожарната и преди всичко гръцката полиция и Агенцията за национална сигурност ще направим всичко, за да заловим подпалвачите. Извършвате престъпление срещу държавата. Няма да се скриете. Ще ви намерим и ще отговаряте през съда", заяви министърът.

За пореден ден противопожарните сили продължават да са изправени пред повторното разпалване на различни пожари в страната, като само в Авлонас избухнаха 12 пожара в рамките на последните 24 часа.

В гръцката област Родопи днес все още е обширен пожарният фронт, но има частично овладяни огнища. В района на Кавала остава проблемът с вятъра, който разпалва нови огнища.

"Такова нещо не мисля, че в моята кариера съм виждал в България. Наистина ситуацията е изключително напрегната. Технически те са много добре подготвени, разполагат с техника и хора, но просто мащабите на произшествието са наистина твърде големи за справяне от една сама държава", обясни пред БНТ гл. инспектор Радослав Стефанов, заместник-ръководител на модула от България", който се включи в битка с пожарите в Гърция.

Част от българските пожарникари имат и предишен опит с гасене в Гърция. Теренът там е специфичен и труден за работа заради бързогоримите смоли, растителни масла и множество иглолистни гори.

"Денонощните температури са значително по-високи от тези в България. Дори нощно време температури са много високи тук. Засега вятърът е спокоен, няма много сериозни пориви. Очакваме това да е благоприятно за гасителните действия през деня, но естествено това може да се промени във всеки един момент", каза още Стефанов.

В щабовете на огнеборците продължават да пристигат данни за евакуация на цели населени места в засегнатите райони.

"Мисля, че наистина е опасно. Много от селата са опожарени, ситуацията е много тежка. Бях близо до Палагия, пламъците бяха много високи и опасни", разказа Миронос Екстасинополис.

"Организацията на правителството не е много добра, но местните хора тук са много задружни. Има много местни фермери с тежка техника и машини, които правят просеки през полето, и не позволяват на пламъците да влязат в населените места", сподели друг мъж.

Нита е от Индонезия дошла в Александруполис за сватбата си, но получила съобщение, че трябва да се евакуира.

"Пише, че е много опасно и посочват възможните маршрути за напускане на града. Някои хора се качиха на колите и тръгнаха от тази страна на Александруполис към Комотини. Сега съм със смесени чувства какво да правя. Сватбата ми е другата седмица, а трябва да е при такива обстоятелства", каза тя.

Вече се появиха и сигнали за хотелиери, които не съобщават реалната ситуация на туристите, за да не отменят резервациите си. Властите предупреждават хората предварително да се запознават с обстановката в конкретните райони, преди да поемат на път.

За едно денонощие в страната са пламнали 93 пожара. Според данни на Европейската обсерватория за горските пожари в Гърция до вчера в страната са изгоряли над 1 200 000 декара земя, съобщи "Скай".